25. 07. 2021.
Kijev ponovo u plamenu

Kijev ponovo u plamenu

Kijev ponovo u plamenu

Gori najmanje deset požara u Ulici Gruševskog, a demonstranti dodaju automobilske gume kako bi dodatno razbuktali plamen, prenosi Raša tudej. Očekuje se da će temperatura tokom noći pasti i do 30 stepeni ispod nule.

Kijev ponovo u plamenu

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič obećao je tokom dana da će rekonstruisati vladu, osloboditi desetine demonstranta iz zatvora i učiniti još ustupaka opoziciji koja je proširila proteste iz Kijeva na skoro polovinu zemlje.

Demonstracije su intenzivirane kada je prošle nedjelje usvojeni zakon o protestima. Protesti su do tada uglavno bili mirni, ali je od donošenja tog zakona, prema tvrdnjama opozicije, poginulo pet ljudi, prenosi RTS.

Demonstranti su okupirali zgrade lokalnih vlasti u šest regiona zapadne Ukrajine čime se otvara mogućnost da predsjednik Viktor Janukovič izgubi kontrolu nad znatnim dijelom zemlje.

U zapadnoj Ukrajini stanovništvo većinom podržava integraciju sa EU i čini gro demonstranata koji u Kijevu protestuju protiv Janukovičeve vlade, pa on tamo nikad nije bio previše popularan. Istok zemlje, sa kojeg potiče i sam Janukovič, više rusofilski nastrojen.

(Telegraf)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender