03. 08. 2021.
Riješeni imovinski problemi oko Istočnog tranzita

Riješeni imovinski problemi oko Istočnog tranzita

Riješeni imovinski problemi oko Istočnog tranzita

Prema riječima portparola Gradske uprave grada Banjaluka Milenka Šajića, imovinsko-pravni odnosi na spornim parcelama na Istočnom tranzitu su riješeni, ostao je još jedan slučaj koji čeka sudsko rješenje, ali ni to ne bi bio problem ukoliko se JP “Putevi RS” odluči da gradnja počne uskoro.

Jedan neriješen predmet

– Imovinsko-pravni odnosi su riješeni, a imamo još jedan predmet koji se nalazi na sudu, odnosno žalbu grada Banjaluka na visinu naknade koja treba da bude isplaćena vlasniku parcele.

Međutim, ukoliko se odluči da gradnja počne što prije, i grad namjerava da odustane od žalbe kako bi radovi mogli da počnu – kaže Šajić.

Završetak Istočnog tranzita je problem čije je rješenje najavljivano i obećavano godinama. Sam projekat nije zahtjevan za izgradnju, ali kočnica su oduvijek bili imovinsko-pravni odnosi na parcelama kojima treba da prolazi saobraćajnica.

Međutim, početkom ove godine u Gradskoj upravi konačno mogu da kažu da su završili svoj dio posla, odnosno da imovinsko-pravni odnosi nisu kočnica za rješavanje jednog od najstarijih saobraćajnih problema u gradu na Vrbasu.

Podsjetimo, dve najveće mjesne zajednice na području grada spaja Ulica Stevana Bulajića, koja zbog povećanog obima saobraćaja i dotrajalosti već godinama predstavlja opasnost za sve koji je koriste, kako pješake, tako i vozače, zbog činjenice da je uska, nepregledna i nema trotoare.

Rasterećenje saobraćaja

Stručnjaci kažu da bi završetkom Istočnog tranzita uveliko bio rasterećen saobraćaj u gradu, bile bi smanjene gužve u uličicama koje nisu ni planirane za današnji protok saobraćaja, a i bila bi povećana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Pored ovog, konačno bi bila rešena i komunalna infrastruktura naselja Obilićevo i Starčevica, te obezbjeđena bolja komunikacija koja se danas odvija jednom jedinom uskom uličicom.

Kako kažu u Gradskoj upravi, Istočni tranzit, zajedno sa Zapadnim tranzitom, spada u saobraćajnice prvog ranga po značaju i protoku saobraćaja. Definisane su i veze između ove dve saobraćajnice, a predviđeno je ukupno 11 poprečnih ulica-veza između dve najznačajnice saobraćajnice.

Takođe, u “Putevima RS”, inače investitoru projekta, još 2012. godine rečeno je da već imaju urađen projekat i studiju opravdanosti, te da se čeka samo da grad završi svoj dio posla kako bi mogli da predaju zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, što znači da nema smetnji za nastavak realizacije ovog projekta.

Još tri kružna toka

Predstavnici Gradske uprave najavili su održavanje još jednog sastanka sa predstavnicima “Puteva RS”, kako po pitanju nastavka aktivnosti na završetku Istočnog tranzita, tako i zbog gradnje još tri kružne raskrsnice na području grada.
Prema planovima nadležnih u Gradskoj upravi, kružne raskrsnice planirane su kod Rebrovačkog mosta, “Lesnine” i u Karađorđevoj ulici kod restorana “Sirano”, a za realizaciju ovih projekata neophodna je saradnja “Puteva RS” i grada Banjaluka.

(Pres.rs)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender