28. 07. 2021.
Bijela kuća odbacuje zahtjev za pomilovanje Snoudena

Snouden: U SAD ne bih imao pošteno suđenje

On je pozvao Ameriku da zaštiti lica koja objavljuju povjerljive informacije od javnog značaja.

Snouden je, odgovarajući na pitanja putem interneta, demantovao da je ukrao šifre svojih kolega iz NSA, osudio prijetnje koje su mu uputili američki obavještajni zvaničnici u medijima i ponovo kritikovao “nasumičan i masovan nadzor” koji vrše vlade.

Sonouden, koji je u Rusiji dobio privremeni azil nakon što je medijima dostavio podatke o američkom špijunskom programu, suočen je sa krivičnom tužbom u SAD.

On je objavio nove komentare na vebsajtu “Oslobodite Snoudena” u vrijeme kada je američki državni tužilac Erik Holder izjavio u Virdžiniji da američke vlasti neće biti popustljive prema Snoudenu.

“Ako Snouden želi da se vrati u SAD i izjasni se o optužnici, mi bismo se angažovali sa njegovim advokatima. To bismo uradili sa svakim optuženim koji želi da se izjasni o krivici”, rekao je Holder.

Snouden je rekao da bi njegov povratak u SAD bilo najbolje rješenje za vlasti, javnost i njega lično, ali da to “nije moguće, imajući u vidu trenutne zakone o zaštiti dojavljivača, koji ne obuhvataju radnike bezbjednosnih službi”, poput njega.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender