24. 07. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1579. – Sjeverne nizozemske pokrajine Holandija, Zelandija,Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile su Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcijepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost i potom prihvatila naziv Holandija prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

1759. – Rođen je škotski pjesnik Robert Berns, posljednji veliki pjesnik koji je pisao na škotskom dijalektu. Nastavio je i do savršenstva doveo tradiciju škotske narodne poezije (“Tam O'Šanter”, “Uprkos svemu”).

1831. – Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prestola. Veliki dio Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

1878. – U rusko-turskom ratu potopljen je turski brod nakon što su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim oružjem.

1882. – Rođena je engleska knjizevnica Adelina Virdžinija Vulf, autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i “toka svijesti”. Ubraja se među najbolje engleske romanopisce 20. vijeka. U nastupu depresije izazvane Drugim svjetskim ratom, izvršila je samoubistvo 1941. (“Izlet na svetionik”, “Gospođa Delovej”, “Talasi”).

1899. – U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primjeraka.

1904. – U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list “Politika”, čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1919. – Osnovana je Liga naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

1924. – U francuskom gradu Šamoni otvorene su prve zimske Olimpijske igre.

1942. – Tajland je u Drugom svjetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1947. – Umro je najpoznatiji američki gangster Al Kapone. Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931-39) zbog utaje poreza.

1961. – Predsjednik SAD DŽon Kenedi održao je u Stejt departmentu u Vašingtonu prvu konferenciju za novinare koju je televizija prenosila uživo. Kenedi je odgovorio na 31 pitanje.

1971. – General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlasti predsjednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsjednika.

1978. – Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, autor poeme “Stojanka majka Knežpoljka”. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće “Prosveta”.

1987. – Umro je istaknuti srpski slikar Predrag Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Međunarodnu reputaciju stekao je 1937. na izložbi u Parizu kada je dobio “Gran pri”. Napisao je eseje “Između trube i tišine” i dramu “Zopir”.

1989. Košarkaš Majkl Džordan postigao je 1000-ti poen u NBA ligi, tokom pete sezone u kojoj je igrao.

1996. – Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope primila je Rusiju u članstvo te organizacije i pored oštrih kritika zbog ruskog vojnog angažovanja u Čečeniji.

1999. – U seriji zemljotresa u Kolumbiji, koji je pogodio regiju uzgajivača kafe, poginulo je oko 2.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo je bez domova.

2002. – Umrla je Doroti Karington, britanska istoričarka, ,antropolog i književnica poznata po svojim knjigama o ostrvu Korzika gdje je živjela.

2004. – Beogradski dnevnik “Politika” proslavio je 100 godina postojanja.

2005. – U stampedu tokom hodočašća ka hramu boginje Mande Devina zapadu Indije, poginulo je najmanje 258 hindustičkih hodočasnika, uključujući žene i djecu.

2006. – Na prvim parlamentarnim izborima na teritorijama pod palestinskom upravom pobijedilo je Islamski radikalni pokret Hamas, koji je formirao novu vladu na čijem je čelu istaknuti lider tog pokreta Ismail Hanije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender