24. 07. 2021.
Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Portparolka policije je izjavila da je i nekoliko policajaca povrijeđeno, ali nije precizirala broj. Policija je zatvorila veći dio centra Beča uoči održavanja bala, prenijela je agencija Rojters.

U demonstracijama, kako navodi policija, učestvuje 6.000 ljudi.

Jedan od organizatora demonstracija je savez “Ofanzivno protiv desnice”.

Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Pod motom “No pasaran – neće proći” organizvane su i druge demonstracije, čija povorka je krenula ispred Univerziteta, a usmjerena je, prije svega, protiv Slobodarske partije Austrije (FPO).

Na transparentima koje nose demonstranti piše i “Nemam srce za naciste”.

Na trećem skupu, koji je organizovao VKR, prema podacima policije, učestvuje oko 1. 000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 3.000.

Ovaj skup je najbučniji, jer učesnici koriste petarde, a i bengalske baklje.

Među njima je i veći broj osoba koje su maskirale lica i kreću se u dijelu grada koji je policija proglasila zatvorenom zonom, kako bi spriječila kontakt demonstranata i učesnika bala.

Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Demonstranti iz ove povorke napali su i policiju, bacajući kante za đubre na njih i pokušavajući da probiju ograde, kojima je ograđena zona.

Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču povodom “Bala akademika”, zbog protesta protivnika desnice, koji se svake godine održavaju i koji često eskaliraju.

Već par dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija -zapaljeno je jedno vozilo policije i oštećene prostorije četiri desno orijentisanih studentskih organizacija.

Policija je imala i dojavu da će na proteste austrijski aktivisti dobiti podršku iz Njemačke.

Nemiri u Beču, povrijeđeni policajci

Što se priprema za izbjegavanje nasilja tiče, policija je najavila zatvaranje areala oko bečkog dvorca Hofburg, za sve koji ne idu na bal.

Takođe je u centru grada, ali i okolnim dijelovima uvedena zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica.

Ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja “Bala akademika”, u kojima je bilo okršaja policije i ljevičarskih grupacija.

“Bal akademika” okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti i lideri desnih organizacija iz cijele Evrope.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender