05. 08. 2021.
Redovni pregledi ginekologa najvažniji u borbi protiv raka grlića materice

Redovni pregledi ginekologa najvažniji u borbi protiv raka grlića materice

Redovni pregledi ginekologa najvažniji u borbi protiv raka grlića materice

S obzirom na pristupačnost grlića materice pregledu, te spor razvoj karcinoma (7-10 godina) i najsavremenije metode skrininga posebno kolposkopije, moguće je uspješno prevenirati razvoj bolesti.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka, koja je i Mentorski centar za edukaciju ginekologa iz oblasti kolposkopije postoje svi uslovi za provođene uspješne prevencije raka grlića materice i liječenje otkrivenih premalignih promjena.

„Primarna prevencija raka grlića materice svakako je najvažnija jer podrazumjeva utvrđivanje faktora rizika koji utiču na pojavu ovoga karcinoma kao i sprovođenje mjera za njegovo suzbijanje.

Može se reći da je edukacija najvažniji oblik prevencije, ali nažalost kod nas edukacija ne postoji u školskim programima, a edukacija u porodici je zanemarljiva zbog loše ili nikakve informisanosti roditelja o značaju redovnih pregleda kod svih seksualno aktivnih žena bilo koje dobi.

Od izuzetne je važnosti da sve žene bar jednom godišnje odu na pregled kod svog ginekologa koji će uraditi pregled i uzeti Papanikolau bris kako bismo razvili svijest i stvorili naviku i kod zdravih žena da se redovno javljaju na ginekološki pregled“, rekao je dr Vladimir Perendija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo Klničkog centra Banjaluka humanim papiloma virusom (HPV) najčešćim uzročnikom raka grlića materice, inficirano je 28 % žena u reproduktivnoj dobi i čak 48 % adolescentkinja koje održavaju polne odnose.

Vakcina protiv HPV virusa nije u upotrebi u Republici Srpskoj. Od karcinoma grlića metrice u svijetu godišnje oboli oko 500 000, a umre oko 230 000 žena , dok u Evropi godišnje oboli oko 60 000 a umre oko 30 000 žena. Međunarodna nedjelja borbe protiv raka grlića materice obilježava se od 20.- 26. januara.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender