23. 07. 2021.
Zasjeda vrh SNS, odluka o izborima

Zasjeda vrh SNS, odluka o izborima

Zasjeda vrh SNS, odluka o izborima

Prije izborne skupštine (u 10 časova) biće održana sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će se razgovarati o stavu stranke prema održavanju vanrednih republičkih izbora, kao i o timu SNS za beogradske izbore 16. marta.

Jedini kandidat za lidera je aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić, a kako su ranije najavljivali funkcioneri stranke, očekuju se promjene u Glavnom odboru i Predsedništvu.

Izbornoj skupštini naprednjaka prususvovaće 4.000 delegata, a sjednica neće imati svečani, već samo radni dio.

Kako je Tanjugu rekao predsjednik Izvršnog odbora Radomir Nikolić, jedini je kandidat za predsjednika stranke, koji se bira prostom većinom glasova delegata, Vučić, budući da za predlaganje još nekog kandidata više nema mogućnosti, jer je za kandidovanje potrebna podrška najmanje 15 odbora.

Nikolić je rekao da se očekuje reizbor članova Predsjedništva, ali i neka nova lica u tom tijelu.

On je ponovio da se potpredsjednici stranke biraju na prijedlog lidera SNS, tako da se u nastavku skupštine može očekivati i sjednica Glavnog odbora, na kojoj će se birati i potpredsednici stranke i predsjednik Izvršnog odbora.

Lider naprednjaka ranije je poručio da je sjednica zakazana kako bi se provjerio i njegov, ali i legitimitet drugih funkcionera.

Vučić je prvi put izabran za predsjednika SNS 29. septembra 2012. godine, na vanrednoj skupštini stranke, kada je za njegovog zamjenika izabrana Jorgovanka Tabaković, koja je zamrzla funkciju u stranci nakon što je izabrana za guvernera NBS.

Vučić je bio jedini kandidat za tu funkciju – tada su ga predložila 153 opštinska i gradska odbora, a izabran je jednoglasno, odnosno sa 3.724 glasa.

Vučić je na mjestu lidera stranke zamijenio Tomislava Nikolića – osnivača SNS, koji je podnio ostavku na lidersku poziciju u stranci pošto je na izborima u maju 2012. godine izabran za predsjednika Srbije.

Za potpredsjednike stranke u septembru 2012. godine izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić.

Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je sin Tomislava Nikolića, Radomir, a izabrano je i Predsjedništvo od 30 članova.

Srpska napredna stranka zvanično je osnovana 10. oktobra 2008, a 21. oktobra iste godine održana je i osnivačka skupština, kada je Nikolić izabran za predsjednika, a Vučić za njegovog zamjenika.

Na parlamentarnim izborima u maju 2012. godine, koalicija “Pokrenimo Srbiju”, sa SNS na čelu, osvojila je 73 skupštinska mandata, a u drugom krugu predsjedničkih izbora Nikolić je pobijedio kandidata DS i dotadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

SNS je 21. oktobra prošle godine u beogradskoj Kombank areni obilježila pet godina od osnivanja, a Vučić je predstavio program stranke za naredni period.

Tada je rekao da rejting stranke govori o tome da su građani u SNS prepoznali vrijedne, poštene ljude, kojima je dobrobit Srbije na prvom mjestu, a ne lični interesi.

Uoči sjednice skupštine, očekuje se i stav Predsjedništva SNS o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender