30. 07. 2021.

Cijene struje ostaju iste

U Republici Srpskoj neće biti poskupljenja struje, a cijene, koje nisu mijenjane već petu godinu, znatno su niže nego u zemljama okruženja, rečeno je Srni u Elektroprivredi Republike Srpske /ERS/.

U ovom preduzeću kažu da su u odnosu na okruženje cijene niže posebno za industrijske kupce i da se mogu smatrati stimulativnim za inostrana ulaganja.

Nijedno od preduzeća iz sastava ERS-a nije Regulatornoj komisiji za energetiku podnijelo zahtjev za provođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije.

U ERS-u ističu da analize pokazuju da su prosječne cijene za kupce u Srpskoj na nivou znatno nižem od neposrednog okruženja, sa izuzetkom Srbije koja ima niže cijene za kupce iz kategorije domaćinstva, a približno isti nivo cijena za kategorije ostalih kupaca.

„Prosječna cijena za industrijskog kupca na 10 kilovoltnom naponu iznosi 9,18 feninga po kilovatu, dok je cijena za kupca iz ove kategorije u Federaciji BiH, na području koje pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne /EPHZHB/ viša za 82 odsto, dok je na području koje pokriva Elektroprivreda BiH viša za 73 odsto“, kažu u ERS-u.

Cijena za kupce iz ove kategorije u Crnoj Gori viša je za 62 odsto, u Hrvatskoj za 129 odsto, dok je na gotovo istom nivou u Srbiji.

Kada je riječ o kupcima iz kategorije domaćinstva, prosječna cijena u Republici Srpskoj je 12,51 feninga po kilovatu, dok je na području koje pokriva EPHZHB viša za 36 odsto, a na području Elekroprivrede BiH viša za 15 odsto.

U odnosu na cijene za kupce iz kategorije „domaćinstva“ u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori cijene su više za 26 odsto, a u Hrvatskoj za 67 odsto.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender