05. 08. 2021.

Dušanka Majkić revoltirana, ali će svjedočiti

“Kao poslanik koga su neposredno izabrali građani revoltirana sam ovakvim odnosom Tužilaštva BiH i ponašanjem glavnog tužioca Gorana Salihovića, jer poslanici i delegati parlamenta, u skladu sa Ustavom BiH, ne mogu biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru svojih parlamentarnih dužnosti. Ali, on tu lekciju još nije naučio”, istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, umjesto da Tužilaštvo BiH ubrzano radi na rješavanju velikog broja zaostalih predmeta ratnih zločina i organizovanog kriminala koji godinama stoje u ladicama, odlučilo je da pritiskom na parlamentarce utiče na donošenje političkih odluka u BiH, što je “nazamislivo u bilo kojoj zemlji izuzev ovoj i ovakvoj BiH”.

Majkićeva je istakla da će za to vrijeme i dalje na čekanju neodgovornog pravosuđa BiH biti mnogi veliki predmeti ratnih zločina na čiji epilog se čeka godinama samo zbog toga što su stradalnici srpske žrtve.

“U dubokom mraku, sklonjeni od javnosti, čekaju pravdu ‘Tuzlanska kolona’, ‘Dobrovoljačka’, ‘Sijekovac’, ‘Trnovo’, ‘Tarčin’, ‘Pazarić'… Pravdu nisu dočekali ubijeni i nestali sarajevski Srbi iz 126 sarajevskih logora”, navela je Majkićeva.

Ona je upitala ko i čime može opravdati da još nije procesuiran Atif Dudaković za zločine Petog korpusa Armije BiH, ali i za one za koje je neposredno odgovoran.

“Šta može prisiliti Salihovića da podigne optužnicu za ratne zločine protiv Šemsudina Mehmedovića, čiji je direktni zaštitnik? Koliko će još čekati pravdu 3.200 srpskih žrtava Bratunca, Srebrenice i Skelana”, upitala je Majkićeva.

Ona je podsjetila da pravosudne institucije moraju biti nepristrasne, stručne, efikasne i odgovorne i da samo takve mogu biti u funkciji stvaranja stabilne države.

“Nažalost, postoji bezbroj primjera da su one pristrasne, zavisne od pojedinih centara moći i nesposobne da građanima ove zemlje garantuju vladavinu prava i jednak pristup pravdi. Danas, pravosudne institucije BiH daju najveći doprinos raspadu zemlje”, zaključila je Majkićeva.

Tužilaštvo BiH je nedavno pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke “Sejdić-Finci”, koju je 2009. donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznatog počinioca i već se provode određene istražne aktivnosti i prikupljaju dokazi, a postupajući tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender