30. 07. 2021.
Kijev: Predsjednik odbijen, novi protesti

Kijev: Predsjednik odbijen, novi protesti

Kijev: Predsjednik odbijen, novi protesti

Janukovič je mjesto zamjenika premijera ponudio drugom opozicionom lideru i bivšem bokseru Vitaliju Kličku.

Jacenjuk je rekao da je opozicija u principu spremna da prihvati ponudu, ali da prije toga mora biti ispunjeno nekoliko ključnih zahtjeva, uključujući raspisivanje novih izbora, javlja BBC.

Sukobi u Kijevu nastavljeni su i tokom noći, a aktivisti su napali zgradu u kojoj se nalazi policija.

Obraćajući se velikom broju okupljenih u centru Kijeva sinoć, opozicioni lideri nisu eksplicitno rekli da li su prihvatili ponudu, već su samo ponovili svoje zahtjeve.

01

“Viktor Janukovič je objavio da vlada nije spremna da preuzme odgovornost za zemlju i ponudio je opoziciji da vodi vladu. Šta je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo odgovornosti za sudbinu Ukrajine”, kazao je Jacenjuk i dodao da je utorak, kada se održava specijalna sjednica parlamenta, “presudni dan”.

Opozicija traži potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i oslobađanje političkih zatvorenika među kojima je i bivša premijerka Julija Timošenko.

Oni traže i vanredne predsjedničke izbora – redovni bi trebalo da budu održani 2015.

Jacenjuk je kasnije na Tviteru napisao: “Nema dila Janukoviču, završićemo ono što smo počeli. Građani odlučuju ko će biti lideri, a ne ti”.

02

Kličko je, obraćajući se demonstrantima, rekao: “Ne vraćamo se nazad i nastavićemo da diskutujemo i pokušavamo da pronađeno pravac”.

Demonstracije su počele u novembru nakon što su ukrajinske vlasti odlučile da ne potpišu sporazum o bližu saradnji sa EU, već da prodube veze sa susednom Rusijom.

Stotine demonstranata sinoć su opkolile kulturni centar u Kijevu koji je obezbjeđivala policija. Oni su u zgradu bacali “Molotovljeve koktele” i petarde, ali policija je rano jutros uspjela da napusti zgradu pošto je Kličko pregovarao o njhovom bezbjednom povlačenju.

Jacenjuk je lider poslaničke grupe druge stranke po veličini Otadžbina i saveznik Timošenkove. Kličko je lider stranke Udar.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender