30. 07. 2021.
Kijev: Zabrane i novi protest u podne

Kijev: Zabrane i novi protest u podne

U Kijevu bez protesta zbog sahrane

Lider ukrajinske opozicije Arsenij Јacenjuk je rekao da će protesti biti nastavljeni, iako mu je predsjednik Viktor Јanukovič ponudio premijersku funkciju.

Ukrajinska opozicija je, međutim, otkazala masovne proteste zakazane za danas zbog sahrane demonstranta koji je prošle nedjelje poginuo u okršajima sa policijom, objavili su ukrajinski mediji.

Mihail Žiznjevski (25) je jedan od dva demonstranta koji su u srijedu 22. januara preminuli od povreda zadobijenih vatrenim oružjem, pri čemu opozicija tvrdi da ih je upucala policija.

Pomen preminulom demonstrantu će se održati danas na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti.

Protivnici Јanukoviča napali su noćas u centru Kijeva zgradu koju trenutno drže pripadnici bezbjednosnih snaga.

Oko 2.000 učesnika protesta bacali su Molotovljeve koktele na zgradu u blizini centra okupljanja demonstranata, Trga nezavisnosti, neki od njih uspjeli su da uđu u nju, a prozori su razbijeni, javio je izvještač agencije Frans pres.

Demonstranti odmaraju na barikadama

Policija je odgovorila vodenim topovima i šok bombama. Posle sat vremena demonstranti su okončali juriš i napravili koridor, kako bi policajci mogli da izađu iz zgrade, ali oni ipak nisu izašli.

Јanukovič je juče mjesto zamjenika premijera ponudio drugom opozicionom lideru i bivšem bokseru Vitaliju Kličku.

Јacenjuk je rekao da je opozicija u principu spremna da prihvati ponudu, ali da prije toga mora biti ispunjeno nekoliko ključnih zahtjeva, uključujući raspisivanje novih izbora, javlja Bi-Bi-Si.

Obraćajući se velikom broju okupljenih u centru Kijeva sinoć, opozicioni lideri nisu eksplicitno rekli da li su prihvatili ponudu, već su samo ponovili svoje zahtjeve.

“Viktor Јanukovič je objavio da vlada nije spremna da preuzme odgovornost za zemlju i ponudio je opoziciji da vodi vladu. Šta je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo odgovornosti za sudbinu Ukrajine”, rekao je Јacenjuk i dodao da je utorak, kada se održava specijalna sjednica parlamenta, “presudni dan”.

Opozicija traži potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i oslobađanje političkih zatvorenika među kojima je i bivša premijerka Јulija Timošenko.

Oni traže i vanredne predsjedničke izbore – redovni bi trebalo da budu održani 2015.

Јacenjuk je kasnije na Tviteru napisao: “Nema dila Јanukoviču, završićemo ono što smo počeli. Građani odlučuju ko će biti lideri, a ne ti”.

Kličko je, obraćajući se demonstrantima, rekao: “Ne vraćamo se nazad i nastavićemo da diskutujemo i pokušavamo da pronađeno pravac”.

Demonstracije su počele u novembru nakon što su ukrajinske vlasti odlučile da ne potpišu sporazum o bliskijoj saradnji sa EU, već da prodube veze sa susednom Rusijom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender