28. 07. 2021.

U Podgorici obilježena 21 godina od smrti Srđana Aleksića

Aleksić je ubijen u januaru 1993. godine u Trebinju zato što je branio sugrađanina Bošnjaka.

Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder.

Rastoder je rekao da je čin Srđana Aleksića bio mnogo više od ljudske dužnosti.

“To je bio čin najviše moguće ljudske hrabrosti i čojstvenosti”, dodao je Rastoder.

Rade Aleksić poručio je da nije njegov sin junak i hrabar, već oni koji su “usvojili Srđana i koji to poštuju”.

“Hrabar je crnogorski narod, poštujući i prateći djelo Srđanovo. Kada sam pošao danas iz Trebinja uzeo sam ispred kuće grumen zemlje na kojoj je Srđan napravio prve korake. Želja mi je da mladi ljudi Crne Gore prave Srđanove korake”, rekao je Rade Aleksić.

On je poželio da crnogorski narod u svom potomstvu nađe sreću i živi blagorodno u ljubavi i slozi, te dodao da je najtužniji kad se počne pričati o podjelama.

“Za mene postoji samo čovjek. Sve drugo je varka, sve treba preskočiti i poštovati samo čovjeka”, rekao je Rade Aleksić.

On je naveo da ga vjera u čovjeka, koju je naslijedio od svojih predaka, drži da danas u Podgorici podijeli sjećanje na Srđana.

Na inicijativu Rastodera i Foruma Bošnjaka Crne Gore, Vlada Crne Gore je dala pozitivno mišljenje, a podgorička Skupština donijela odluku da se bulevar između raskrsnica kod Školskog centra “Sergije Stanić” i Tržnog centra “Mol of Montenegro” nazove Srđanovim imenom.

Tabla sa Srđanovim imenom postavljena je u tom bulevaru 11. jula prošle godine na Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender