03. 08. 2021.
Srbi da odlučuju o svojoj sudbini

Vulinu zabranjena posjeta Štrpcu

Kancelarija je najoštrije osudila ovaj postupak, ocjenjujući da se obavještenjem Euleksa da Vulin nije dobio dozvolu da ode na Kosovo i Metohiju, nastavlja „politika zabranjenih gradova“.

„Kako drugačije nazvati praksu prema kojoj postoje mesta na Kosovu i Metohiji gde Srbi i predstavnici države Srbije ne mogu da dođu“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije podsjećaju da je ovo peti put kako je srpskom ministru zaduženom za Kosovo i Metohiju zabranjen dolazak u Štrpce, gdje je u toku predizborne kampanje za lokalne izbore bio onemogućen i dolazak premijera Srbije Ivice Dačića.

„Kako, između ostalog, i nedavni linč srpskih vjernika na Badnje veče u Đakovici nije bio osuđen i kažnjen, Priština se osjeća ohrabrenom da nastavi sa grubim kršenjem dogovora i da jednostranim aktima oteža sprovođenje postojećih sporazuma i onemogući postizanje novih“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtijeva od međunarodne zajednice da koristi svoja ovlašćenja i obezbijedi postojanje svih postignutih dogovora.

„Najnovija zabrana, kao i linč Đakovčana jasna su poruka šta bi se desilo na teritoriji cele Pokrajine ukoliko bi međunarodna zajednica umanjila svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Na Badnji dan, 6. januara, u Đakovici je grupa Albanaca kamenovala Srbe koji su namjeravali da u crkvi Uspenje presvete Bogorodice upale badnjak i dan kasnije prisustvuju Svetoj božićnoj liturgiji.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender