25. 07. 2021.

Dačić, Vučić i Tači večeras kod Eštonove

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, saopštila je da su na sastanku predsjednik i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić i kosovski premijer Hašim Tači.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je oko 18 sati bilateralnim susretom premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

“Razgovaraćemo prije svega o uspostavljanju funkcionalnog pravosudnog sistema”, rekao je Tači novinarima i dodao da očekuje efikasniju primenu Briselskog sporazuma nakon uspješno završenih lokalnih izbora.

On je podsjetio da će se ponovljeni izbori za sevjer Kosovske Mitrovice biti održani 23. februara.

Upitan da prokomentariše početak pregovora o pridruživanju Srbije i Evropske unije, Tači je rekao da se nada da će i Kosovo i Srbija uskoro biti primljene u EU i NATO kao, kako mje naveo, dvije nezavisne države.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove oko 17.00 sati, ali je bilateralni sastanak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton počeo tek sat kasnije zbog njenih obaveza.

Izvori iz Evropske unije rekli su Tanjugu da trilateralni razgovori Dačića, Tačija i Eštonove neće početi prije 20.00 sati.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine da je sada najvažnije do kraja sprovesti Briselski sporazum.

“Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja”, rekla je Kocijančičeva novinarima, dodajući da će o tim pitanjima biti reči tokom susreta predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija na radnoj večeri kod Eštonove.

Dačić je ranije najavio da će tokom ovog, dvadeset prvog nastavka dijaloga biti reči o problemima vezanim za pravosuđe i konstituisanje Zajednice srpskih opština.

(agencije, b92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender