23. 07. 2021.
Federacija BiH: „Udruženja” prevode Srbe u islam

Federacija BiH: „Udruženja” prevode Srbe u islam

Federacija BiH: „Udruženja” prevode Srbe u islam

Pritisci i pozivi preostalom malom broju Srba u Zeničko-dobojskom konatonu da pređu u islam daju rezultate, pa promjena vjere Saše Žunića u Zenici u petak, nije i neće biti usamljen slučaj, kaže za „Novosti“ Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Naš sugrađanin Saša Žunić, Srbin, pronašao je svoj život u islamu i izrazio želju da javno obznani svoju odluku. Danas smo uspjeli i bogatiji smo za još jednog pripadnika islama, ovo nije samo čestitka Saši nego je ovo čestitka i svim muslimanima, a pogotovu onim momcima koji su radili sa Sašom kako bi mu ukazali na istinu“, objavljeno je na internet-portalu „Balkandžije“.

Glavni promoter tih aktivnosti je organizacija „Put u raj“, nastala od ranije rasformirane „Interaktive“, koja se reorganizovala u udruženje, pošto su je Amerikanci stavili na listu terorističkih organizacija.

Predsjednik udruženje „Put u raj“ Danijel Karabegović je tvrdio da se ne radi „o nagovaranju prelaska hrišćana, već da oni samo promovišu islamsku vjeru“.

Pored njih, kaže Dževad Galijašević, djeluju i neke prikrivene NVO – „SUNNI Legion“ i IHH.

Za sve učestaliju pojavu preobraćenja vjere u FBiH kaže da „aktivnosti radikalnih islamskih organizacija prati i medijska kampanja, dozirana dezinformacijama“.

Pozive na javne tribine dobijali su i pravoslavni i katolički sveštenici u Maglaju, Dalibor Đekić i župnik Jakov Filipović, pa su reagovali i SPC i katolički vrh.

Bez obzira na pozadinu, javno publikovanje promjene vjere u FBiH, dodatno je zabrinulo malobrojne Srbe u BiH, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Molimo vas da nam pomognete da se iselimo, jer smo zabrinuti za svoje porodice zbog muslimanskih ekstremista koji postaju sve agresivniji. Na perfidan način pozivaju nas na tribine, dijele letke i na druge načine zastrašuju svojim porukama“, piše u pismu iz Maglaja dostavljenom „Novostima“.

Jedan od potpisnika pisma, Vjekoslav Lazić, poslije pritisaka kojima je bio izložen, napustio je stan u centru Maglaja i živi kao podstanar u Doboju. Iako su bili trećina predratnih stanovnika, Srbi povratnici u maglajsku opštinu pod stalnim su pritiskom.

– Stan mi je bez stakala na prozorima, bojlera i kade, ali deset godina nisam dobio donaciju – kaže za „Novosti“ Vjekoslav Lazić.

Od povratka u Maglaj govorili su mu da je „agresor, zlikovac, srbočetnik, ratni zločinac“.

U Centru za socijalni rad direktorka Fatima Čičeklić mu je rekla „da Srbi kao nacija u BiH ne postoje, već da je on Bosanac pravoslavac i da oni koji žive u Srbiji nisu Srbi već Srbijanci“.

Anita postala Fatima

Poslije vijesti da je Sašu Žunića imam Zahid ef. Maglić preveo u islam, mediji FBiH kao svježe primjere navode da je 27. decembra prošle godine u mesdžidu Islamske zajednice Novi Sad, pred imamom Muhamedom Ziljkićem, Anita Petković primila islam.

Sada se zove Fatima, poreklom je iz Niša, i jedanaesta je osoba koja je primila islam u Novom Sadu pred imamom Ziljkićem, tvrdi se na sajtu Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport, koja je promoter i prelaska Srbina Saše Žunića u islam. Cijeli ritual je postavljen i na „Jutjubu“. Organizacija iz Zenice je vezana za više NVO u BiH slične orijentacije, a i član je Federacije islamskih organizacija Evrope iz Brisela.

.
Foto: Saša Žunić (desno) prihvatio muslimansku vjeru
Autor: Večernje novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender