24. 07. 2021.
G-mail – olakšajte sebi

G-mail – olakšajte sebi

G-mail – olakšajte sebi

Stotine miliona ljudi širom svijeta koriste Gmail kao (primarni) privatni mail servis. Google konstantno unaprjeđuje Gmail pa su tokom posljednjih godinu-dvije štošta promijenili i dodali.

Promijenili su korisnički interfejs, diferencirali mailove koje korisnici primaju (sada postoji inboksi za tri vrste primljenih poruka – za primarne mailove, mailove povezane s aktivnostima na društvenim mrežama i promocijama), a postoji i opcija Labs za “lude eksperimentalne stvari” koje omogućuju jednostavnije i efikasnije korištenje ovog mail servisa.

Ekipa s Business Insidera na svom YouTube kanalu objavila je video s nekoliko zanimljivih savjeta koji će vam olakšati svakodnevno korištenje Gmaila:

1. Pošalji i arhiviraj – s gornje desne strane kliknite na točkić pa “Postavke” i zatim označite opciju “Prikaži dugme pošalji i arhiviraj u odgovoru” i ne zaboravite na dnu stranice kliknuti na “Spremi promjene”. Tako kada kliknete na ovu tipku pri odgovoru na primljeni mail, svi mailovi iz tog razgovora biće arhivirani i neće se prikazivati među primljenom poštom. Osim ove tipke ostaće i klasična tipka “Pošalji” te će se nakon poslanog maila svi dotadašnji mailovi iz konverzacije ostati prikazani u mapi “Primljena pošta”.

2. Slanje mailova iz novog prozora – ako želite poslati novu poruku iz Gmaila, kućica za slanje maila otvoriće se unutar postojećeg prozora. Ako je želite otvoriti u novom prozoru, potrebno je držati CTRL i kliknuti na “Nova poruka” na računarima koja rade na Windowsima, odnosno CMD i “Nova poruka” na Macovima

3. Pretraga attachmenta po veličini – ako želite pretraživati samo mailove koji sadrže attachmente u kućici za pretraživanje poruka u vrhu stranice upišite “has: attachments”, a ako želite pretraživati poruke s attachmentima određene veličine upišite “size” i veličinu attachmenta koja se nalazi u mailovima koje ste primili. Npr. ako upišete “size:1m”, Gmail će vam pokazati sve poruke u kojima se nalaze attachmenti veličine 1MB i veći.

4. Slanje unaprijed pripremljenih odgovora – ako često šaljete poruke s istim sadržajem, ne morate ih uvijek nanovo pisati, već taj tekst možete spremiti kao gotove poruke i samo ga ubaciti u mail. Kako bi napravili takve gotove poruke, trebati prvo kliknuti na “Postavke” pa u gornjem desnom uglu na oznaku “Labs” – tu pronađite opciju “Unaprijed pripremljeni odgovori”, kliknite na “Omogući” i na dnu stranice na “Spremi promjene”. Kada budete pisali poruku čiji sadržaj želite spremiti, kliknite na strelicu u donjem desnom kutu poruke i idite na opciju “Pripremljeni odgovor” i odaberite odgovor kojeg želite spremiti – kada budete taj tekst htjeli ubaciti u neku poruku, koristite istu proceduru (strelica desno dole pa pripremljeni odgovor i odaberite tekst koji ste ranije snimili).

5. Tačke nisu važne – mail adresa uvijek će biti isti bez obzira na to koliko točaka napišete u njoj.

6. Poništite već poslanu poštu – ovo je opcija koja će mnogima koristiti – potrebno je u postavkama označiti opciju “Poništi slanje” te odabrati vremenski period u kojem se može poništiti već poslana poruka (5, 10, 20 ili 30 sekundi).

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender