24. 06. 2021.
Godišnjica smrti Srđana Aleksića

Godišnjica smrti Srđana Aleksića

Godišnjica smrti Srđana Aleksića

Danas se navršava 21 godina od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koji je na smrt pretučen dok je branio sugrađanina.

Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima. On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se oni usmjerili ka njemu i kundacima ga pretukli.

Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama. Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao:

“Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srđana Aleksića je prije dvije godine tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva. U Novom Sadu i u Pančevu postoje prolazi koji nose njegovo ime, kao i ulica u Beogradu.

Na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, juče je zasađen hrast. Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender