01. 08. 2021.
Majkićeva: Tužilaštvo u akciji političkog pritiska

Majkićeva: Tužilaštvo u akciji političkog pritiska

Majkićeva: Tužilaštvo u akciji političkog pritiska

Nevjerovatno je šta se ovo događa u BiH, kao i ovaj politički pritisak koji Tužilaštvo BiH vrši na parlament BiH s ciljem obezbjeđenja da se donese odluka u korist jednog naroda – rekla je Majkićeva novinarima nakon razgovora s tužiocem Olegom Čavkom u Tužilaštvu BiH, gdje se pojavila kao svjedok u okviru istrage Tužilaštva BiH protiv nepoznatih lica i drugim okolnostima u vezi s nesprovođenjem odluke “Sejdić i Finci”.

Ona je upozorila da tužilac govori o tome da jedan od naroda u BiH hoće više nego što to imaju druga dva naroda.

Prema njenim riječima, cijela akcija Tužilaštva BiH zbog nesprovođenja odluke “Sejdić i Finci” pokrenuta je da se izvrši politički pritisak na parlament BiH s ciljem sprovođenja te odluke.

Majkićeva je navela da su je pitali kako radi parlament, kako radi komisija, da li je to ozbiljan rad.

– Zamislite kad jedan tužilac pita da li je interresorna radna grupa za sprovođenje oluke “Sejdić i Finci” radila ozbiljno. On ne razumije da je pitanje političkih sukobljavanja odlika parlamenta, on jednostavno ne razumije parlamentarni život – istakla je Majkićeva.

Ona je ocijenila nevjerovatnom činjenicu da se Tužilaštvo BiH proglašava nenadležnim za 1.300 granata koje predstavljaju vrhunski bezbjednosni problem u BiH, ne proglašava se odgovornim da rješava pitanja tolikih ratnih zločina u BiH, ili da raskrinka “curenje” oružja iz BiH čak do Švedske.

– Za ta pitanja Tužilaštvo BiH nije odgovorno i sve ono što je do sada radilo bilo je isključivo usmjereno protiv pojedinih poslanika i političkih partija, zbog čega izražavam svoje ogorčenje – rekla je Majkićeva.

Ona smatra da će Tužilaštvo BiH biti grobar ove zemlje.

Majkićeva je poručila da je danas čvrsto zastupala svoje političke stavove i da će to činiti uvijek, tako da ni Tužilaštvo BiH, ni bilo koji drugi pravosudni organ, ne može uticati na njene odluke.

Prema njenim riječima, tužilac je otprilike govorio ono što govore svi Bošnjaci, a to je da odluku “Sejdić i Finci” treba završiti ne razmišljajući o tome kakve to konsekvence sa sobom vodi.

– Rekla sam da ne želimo da iko bira političke predstavnike srpskog naroda i nećemo nikada učiniti ništa da utičemo na izbor političkih predstavnika drugih naroda – zaključila je Majkićeva.

Ona se danas kao svjedok odazvala na poziv Tužilaštva BiH radi davanja iskaza o krivičnom djelu protiv nepoznatih lica i drugim okolnostima u vezi s nseprovođenjem odluke “Sejdić i Finci”.

Tužilaštvo BiH nedavno je pokrenulo istragu zbog nesprovođenja ove odluke, koju je 2009. godine donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznatog počinioca i već se sprovode određene istražne aktivnosti i prikupljaju dokazi, a postupajući tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender