26. 07. 2021.
Pola miliona građana BiH ugroženo zbog mina

Pola miliona građana BiH ugroženo zbog mina

Pola miliona građana BiH ugroženo zbog mina

Kroz deset godina Bosna i Hercegovina bi mogla biti očišćena od mina, procјenjuju u Centru za uklanjanje mina. Više od pola miliona građana ugroženo, jer je tri posto teritorije prekriveno minama. Najviše ih ima na međuentiteskoj liniji.

Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine ugroženo je od mina koje bi mogle biti uklonjene tek do 2024. godine, procјenjuju u Centru za uklanjanje mina.

Smatra se da je oko 220.000 mina u BiH postavljeno na više od 13.000 mesta, te je više od tri odsto teritorije BiH prekriveno minama.

Samo januara ove godine, na području BiH dogodile su se tri nesreće u kojima su od mina tri osobe poginule, a tri ranjene.

Situaciju dodatno otežava to što se sve češće kradu metalne oznake koje upozoravaju na mine. Oznake od metala se prodaju kao staro gvožđe ili ih stanovnici koriste za neke svoje potrebe, piše agencija Fena.

Zbog prodaje zemljišta, vlasnici sumnjive ili rizične površine uklone znake da bi je lakše prodali.

Iz Centra za uklanjanje mina apeluju na građane da poštuju oznake kojima su obilježena minska polja i da se ne izlažu opasnosti.

Najugroženija i najzagađenija minama su područja na nekadašnjoj liniji fronta što je sada međuentitetska linija.

Od 1996. godine do danas u BiH je od zaostalih mina iz rata 1992-95. godine ranjeno 1.686 ljudi, a poginula je 591 osoba.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender