23. 07. 2021.

Tužilac traži pritvor za Ivanovića

Ivanović je osumnjičen za dva teška krivična djela koja su počinjena 1999. i 2000. godine, u kojima su stradali kosovski Albanci, rekao njegov advokat Nebojša Vlajić.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je u južnom dijelu Kosovske Mitrovice dao izjavu tužiocu iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Građanska lista “Srbija, demokratija, pravda”, čiji je Ivanović lider saopštila je da on nije priveden već da se odazvao na poziv Euleksa da da izjavu.

Saslušanje Ivanovića trajalo je nekoliko sati i završeno je oko 18 sati.

Njegov advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Ivanović osumnjičen za dva teška krivična djela koja su počinjena 1999. i 2000. godine, u kojima su stradali kosovski Albanci.

Advokat je odbacio mogućnost Ivanovićeve odgovornosti, a očekuje se zapisnik nakon čega će biti poznata odluka tužioca.

SDP je saopštio da njen lider nije priveden, već da se odazvao na poziv Euleksa kako bi dao izjavu.

U SDP smatraju da poziv ima političku svrhu stvaranja ravnoteže sa hapšenjima u albanskoj zajednici i izazivanje straha među Srbima na Kosovu.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević ranije je rekla Tanjugu da se jedno lice nalazi na ispitivanju koje sprovodi tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa navodnim ratnim zločinima.

Prema nepotvrđenim informacijama, Ivanović je pozvan na saslušanje zbog navoda iz 2011. lista “Koha ditore” o tome da se u dosijeu UNMIK-a o ubistvu 10 Albanaca na sjeveru Mitrovice 2000. među osumnjičenima pominje i njegovo ime.

Ivanović je tada te navode odbacio kao besmislene i neosnovane i podsjetio da je taj slučaj istraživan 2002. godine, ali da je tužilac UNMIK-a odustao od podizanja optužnice.

Njegov branilac je u kratkoj telefonskoj izjavi kazao da su optužbe na račun Ivanovića besmislene i da su politički motivisane.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da tužilac, u okviru akcije koju je ta misija sprovela jutros na sjeveru Kosova, ispituje jednu osobu u vezi sa ratnim zločinima.

Gudeljević je agenciji Beta rekla da u skladu sa propisima misije ne može da otkrije identitet privedene osobe, ali je dodala da tužilašto ispituje jednu osobu u vezi sa eventualnim ratnim zločinom.

“Nakon jutrošnje akcije Euleksa, jedna osoba je na ispitivanju koje obavlja tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa navodno počinjenim ratnim zločinom”, rekla je Gudeljević agenciji Beta.

Građanska lista “Srbija, demokratija, pravda” saopštila je i da Ivanović nije priveden i da to pozivanje ima političku svrhu stvaranja ravnoteže sa hapšenjima u albanskoj zajednici.

“Ipak nesumnjivo je da za cilj ima i izazivanje straha i nestabilnosti u celokupnoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji” navodi lista SDP.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender