28. 07. 2021.
Kijev: Zabrane i novi protest u podne

Kijev: Zabrane i novi protest u podne

Ukrajina: Ipak bez vanrednog stanja

Naime, ministarka pravde Olena Lukaš je upozorila antidivladine demonstrante da će, ukoliko ne odblokiraju zgradu Ministarstva pravde, tražiti od Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu da proglase vanredno stanje.

“Vlasti danas ne namjeravaju da uvedu vanredno stanje. Danas, ta mjera nije na dnevnom redu”, rekao je šef ukrajinske diplomatije Leonid Kojara novinarima.

Demonstranti su, podsjetimo, blokirali zgradu u nedjelju uveče, tako što su ušli u nju a ispred u postavili barikade sa vrećama snijega, prenio je BBC.

Sada se pripadnici radikalne grupe aktivista “Spilna sprava” (Pravo delo), koji su okupirali Ministarstvo, više ne nalaze unutar njega, ali je ispred zgrade i dalje nekoliko desetina njihovih članova naoružanih motkama i bejzbol palicama, koji blokiraju ulaz u zgradu.

Ukraine Protest

Portparol demonstranata je nakon napuštanja zgrade izjavio da oni ne žele da provociraju vlasti, a poslanik opozicione stranke Otadžbina Andrij Senčenko je rekao da je predstavniku Ministarstva pravosuđa dopušteno da izvrši pregled zgrade iznutra, ali se u samoj zgradi trenutno ne nalazi niko.

Vodeće opozicione partije u Ukrajini danas su poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom predsjednika Viktora Janukoviča, ali su upozorile da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje.

Lideri opozicije su u zajedničkom saopštenju naveli da su spremni da razgovaraju, “uprkos pokušaju vlasti da napuste pregovore i proglase vanredno stanje”.

Opozicioni vođa i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko posjetio je tokom noći demonstrante i zatražio od njih da izađu iz zgrade, ali oni to nisu učinili.

Policija je otvorila istragu zbog upada i okupiranja državne zgrade.

Do pobune je došlo širom Ukrajine, a opozicija je preuzela opštinske kancelarije u desetak gradova.

Do napada na vladine kancelarije došlo je čak i u istočnim područjima zemlje gdje predsjednik Viktor Janukovič tradicionalno uživa jaku podršku.

Opozicioni lider Arsenij Jacenjuk odbio je Janukovičevu ponudu da ga imenuje na mjestu premijera jer, kako je Jacenjuk istakao, osnovni zahtjevi demonstranata se moraju ispuniti, uključujući održavanje izbora.

Prema zvaničnim podacima, u sukobu demonstranata i ukrajinskih snaga bezbjednosti poginulo je troje ljudi, dok opozicija tvrdi da je šest osoba izgubilo život.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun telefonirao je Janukoviču i zatražio pregovore sa opozicijom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender