24. 07. 2021.
552 vojnika napustiće OS BiH u naredne četiri godine

552 vojnika napustiće OS BiH u naredne četiri godine

552 vojnika napustiće OS BiH u naredne četiri godine

– Oružane snage BiH do kraja 2018. trebalo bi da napuste 552 vojnika koji će ispuniti uslove za penzionisanje, a predstavnici Srpske očekuju da u idućim godinama broj vojnika bude znatno manji.

U informaciji o tranziciji vojnog personala i implementaciji NATO “Perspektiva” programa za BiH Ministarstva odbrane BiH tokom 2013. navodi se da će iz službe ove godine izaći 77 vojnika.

Taj trend će se, prema navodima nadležnih u MO, nastaviti i u idućim godinama pa se procjenjuje da će iduće godine OS BiH ostati bez 61, a 2016. bez 99 vojnika.

U informaciji resora odbrane, koju je prošle sedmice usvojio Savjet ministara BiH, otpust vojnika će biti nastavljen i poslije 2016. godine te se očekuje da će do kraja 2018. godine biti otpuštena 552 vojnika.

Iako se u informaciji ne navodi koliko će vojnika biti primljeno u službu, predstavnici RS očekuju da će taj broj biti značajno manji u odnosu na prethodne godine, jer su već upućeni zahtjevi za smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga.

– Podmlađivanje vojnika u Oružanim snagama BiH biće nastavljeno i tokom idućih godina, a očekuje se da u izvjesnom periodu neće biti potrebe za prijemom novih vojnika – rekao je zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac.

Napomenuo je da su u BiH i dalje podijeljena mišljenja u vezi sa brojčanim stanjem u redovima Oružanih snaga, te da postoje prijedlozi da se broj vojnika smanji za oko 20 odsto.

Marjanac kaže da, ipak, ti prijedlozi treba da prođu kroz ruke nekoliko institucija zbog čega ne može da ocijeni kako će se to na kraju završiti.

Govoreći o otpuštanju vojnika po osnovu godina starosti kao i vremena provedenog u službi, podsjetio je da je najviše njih iz vojne službe otišlo tokom 2010. godine.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Borislav Bojić smatra da je potrebna sveobuhvatna analiza OS BiH koje, na prvom mjestu, treba budu svedene na potrebe BiH u izvršavanju međunarodnih obaveza i preuzetih misija.

Bojić ističe da BiH nije zemlja koja može da finansira rad OS u postojećoj dimenziji.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender