03. 08. 2021.
Atmosfera “devedesetih”: Zbog čega banjalučke ulice ostaju u mraku?

Atmosfera “devedesetih”: Zbog čega banjalučke ulice ostaju u mraku?

Atmosfera “devedesetih”: Zbog čega banjalučke ulice ostaju u mraku?

Iako su mnogi građani već postavili pitanja nadležnima da li se radi o uštedi i restrikcijama, odgovori Gradske uprave se svode uglavnom na to da se radi o kvarovima, piše “Press RS”.

S obzirom na učestalost “zamračenja” posljednjih mjeseci, postavlja se pitanje – zbog čega sličnih i toliko učestalih kvarova, kao i ekspresnih popravki, nije bilo proteklih godina?

Prema riječima mještana Lazareva, Starčevice, Lauša, kao i drugih prigradskih mjesnih zajednica koje imaju javnu rasvjetu, “pomračenja” su prilično česta, a ukoliko se radi o kvarovima tog intenziteta, očigledno je da je grad u velikim problemima kada je u pitanju javna rasvjeta.

U naselju Starčevica u subotu uveče većina naselja je bila u mraku, kao i dio Borika. Atmosfera “devedesetih” trajala je više časova, a ujutru, u nedjelju, rasveta je radila, kako kažu mještani, do 14 časova po podne, mada u Gradskoj upravi kažu da je ugašena u devet ujutro.

“Veći dio naselja nije imao rasvjetu, ako ne i cijelo naselje, mada nisam siguran. Rasvjete nije bilo duže vremena, čak nekoliko časova, ali zato je bilo ujutro, i skoro pola dana u nedjelju sve je blistalo od svjetla.

O čemu se radi, ne znam, a ne znam ni koga da pitam, samo nije dobro da se to dešava. Dok je vikend i nekako, ali radnim danima, na ovako prometnoj ulici, kojom se djeca vraćaju iz škole, trebalo bi da bude svjetla bar na pješačkim prelazima”, kaže jedan od mještana Starčevice.

U petak i subotu je bez rasvjete bila i Ulica Knjaza Miloša i Branka Popovića, iz kojih su nas i kontaktirali pojedini građani, a slično je bilo i na Laušu, gdje je protekle sedmice u više navrata nestajalo rasvjete.

Poseban problem su prometne saobraćajnice, sa više pešačkih prelaza, gdje prilikom lošijeg vremena ionako slaba vidljivost postaje opasna za sve učesnike u saobraćaju.

Međutim, u Gradskoj upravi kažu da se radi o kvarovima, te pozivaju građane da ih prijavljuju.

“Rasvjeta radi normalnim režimom. Zbog padavina i niskih temeperatura učestaliji su kvarovi u zimskom periodu, ali se odmah i otklanjaju. Ove zime je zabilježen nešto veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima je došlo do oštećenja rasvjetnih stubova.

Kada je riječ o Starčevici, u pitanju je bio kvar na sistemu za paljenje zbog kojeg je rasvjeta kasnije uključena i nešto kasnije, oko 9 ujutro, isključena, a treba naglasiti da ovim sistemom upravlja Elektrokrajina, a ne grad.

U Lazarevu je bio kvar koji je u subotu otklonjen, kao i dva manja kvara na Laušu. Ovom prilikom apelujemo na građane da prijave kvar na telefon 244-590, kako bi ekipe mogle pravovremeno da ga otklone”, kaže portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Nekad svijetli i po danu!

Proteklih godina dokumentovano je mnogo slučajeva u kojima je ulična rasvjeta u nekim dijelovima grada radila tokom cijelog dana, da bi bila isključena po noći.

Prilikom ušteda na električnoj energiji, kada je rasvjeta gašena od 23 do 5 ujutro, bilo je i pritužbi da se neke ulice zamračuju svako veče, dok se neke ne isključuju uopšte.

Međutim posljednjih mjeseci, po riječima mnogih, isključenja su učestalija nego u vrijeme kada se rasveta isključivala namjerno, a pored postojeće infrastrukture, koja po svemu sudeći ne funkcioniše baš najbolje u posljednje vrijeme, Gradska uprava je zatrpana i zahtjevima za gradnju nove rasvjete u mjestima koja je još nemaju.

(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender