30. 07. 2021.
Podrinje: Đaci se smrzavaju u učionicama

Podrinje: Đaci se smrzavaju u učionicama

Mjere za smanjenje izostanaka u školi: Dobrovoljan ali obavezan rad subotom?

Kao jednu od mjera za smanjenje broja izsotanaka sa nastave u Pravilniku Pedagoškog zavoda predložili su “Predavanje i dobrovoljni rad subotom za sve učenike koji su prethodne nedelje izostali sa nastave”. Dolazak na ovaj dobrovoljni rad biće obavezan!

Ovo su mjere za smanjenje izostanaka:

1.Predavanje i dobrovoljni rad subotom u trajanju od dva časa za sve učenike koji su prethodne sedmice izostajali sa nastave. Dolazak je obavezan.
2. Problemi mobilnog telefona. Zabrana korišćenja mobilnog telefona u toku nastave učenicima i profesorima.
3.Obavezan dolazak oba roditelja da pravdaju časove
4.Obavezna provjera zdravstvenih opravdanja
5.Poslije nekoliko izostanaka obavezno obavještavanje oba roditelja (može iSMS porukom)
6.Predavanje za roditelje
7.Obezbjeđenje zgrade i školskog dvorišta
8.Nagrađivanje odjeljenja sa najmanjim brojem izostanaka
9. Profesori bez prijeke potrebe ne puštaju učenike sa časa
10.Ujednačavanje kriterija pravdanja časova odjeljenjskih starješina
11.Predavanje na Nastavničkim vijećima koja se odnose na izostajanje učenika sa časova

Analize uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj pokazale su da su izostanci đaka sa nastave mnogo veći problem od same prolaznosti i uspjeha koji postižu, izjavio je Srni direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Damjanović je naveo da su samo u školskoj 2012/2013. godini učenici u osnovnim i srednjim školama napravili gotovo pet i po miliona izostanaka, što u prosjeku u osnovnoj školi iznosi 27,8 izostanaka po učeniku, a u srednjoj školi 62,6 izostanaka po učeniku.

Prolaznost učenika u osnovnim školama nakon popravnog ispita je 100 odsto, a u srednjim oko 98 odsto.

“Republički pedagoški zavod predložio je program za praćenje i smanjenje broja izostanaka učenika u kojem je propisan set od 11 mjera za smanjenje broja izostanaka, ali je školama posebno naglašeno da program moraju razmatrati i prilagoditi, odnosno da moraju napraviti sopstvene programe procjenjujući koje su od predloženih mjera najefikasnije u njihovim školama”, istakao je Damjanović.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske rekao je da su kao mjere predložili organizovanje sastanaka sa roditeljima, obezbjeđenje školske zgrade i dvorišta, nagrađivanje odjeljenja sa najmanje izostanaka, zabrana nastavnicima da bez prijeke potrebe puštaju učenike sa časova, ujednačavanje kriterijuma pravdanja časova svih odjeljenskih starješina unutar škole, ali i najvažnije – komunikacija sa oba roditelja učenika koji često izostaje iz škole, što ne znači da oba roditelja moraju fizički doći u školu.

“Sve ove mjere su preventivne i kad učenici vide da se one primjenjuju, vjerovatno će to djelovati i na njihov broj izostanaka”, istakao je Damjanović.

On je naglasio da se program smanjenja broja izostanaka odnosi, prije svega, na učenike koji imaju mnogo neopravdanih izostanaka, a da su izostanci učenika zbog sportskih aktivnosti ili bolesti opravdani, odnosno jasno je definisano kako ih pravdati.

Prema njegovim riječima, škole su u obavezi i da četiri puta godišnje dostavljaju Pedagoškom zavodu izvještaj o broju izostanaka, a učenik koji napravi više od 26 neopravdanih izostanaka gubi status redovnog učenika.

(Kontakt radio/SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender