24. 07. 2021.
Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Najveći dio dokaza u vezi sa postojanjem vode na Marsu ukazuje na to da je ona bila prekisela i samim tim nije predstavljala najbolje mjesto za razvoj i održavanje čak i najizdržljivijih mikroorganizama.

Međutim, ova izuzetno kisela i slana voda zapravo predstavlja odliku novijeg Marsa.

Najnoviji uzorci koje je Oportjuniti uzeo iz djela Marsa starijeg od 3,7 milijardi godina, kada je planeta bila potpuno drugačije mjesto, ukazuju na to da su uslovi na Marsu u prošlosti bili znatno blaži i samim tim pogodniji za razvoj života.

„Rezultati do kojih je Oportjuniti došao drugačiji su od onih koji su do sada stizali, zato što nam prikazuju potpuno drugačije mjesto na Marsu, iz potpuno različitog vremenskog perioda“, izjavio je naučnik zadužen za ovu misiju Džon Grocinger.

Naučnici polako uočavaju trend koji pokazuje da je Mars u prošlosti bio znatno pogodniji za razvoj života nego što je sada i u određenom vremenskom periodu mogao je da bude dom životu koji je mogao da traje stotinama miliona godina.

Oportjunitijevi rezultati slični su onima do kojih je došao rover Kjuriositi. On je otkrio drevni potok kojim je nekada tekla voda, a analizom uzoraka stena Kjuriositi je takođe potvrdio da je planeta nekada bila pogodna za razvoj života.

Misija rovera Oportjuniti je trebalo da traje 90 dana, ali on je i dalje potpuno operativan i deset godina kasnije i dalje sprovodi naučne eksperimente na Marsu.

(Mashable)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender