23. 07. 2021.
Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Sutra saopštavam datum izbora

Nikolić je to rekao pošto su mu premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić donijeli obrazložen prijedlog vlade za raspuštanje parlamenta.

Nikolić kaže i da će vanredne parlamentarne izbore raspisati u skladu sa Ustavom. Predsjednik ističe da su svi svjesni da je vlada učinila mnogo i ostvarila mnoge ciljeve, a jedan od najvažnijih je početak pregovora sa EU.

Nakon sastanka u Predsjedništvu s Dačićem i Vučićem, koji su mu predali obrazložen predlog vlade da raspusti skupštinu i raspiše izbore, Nikolić je rekao da je vlada imala jednu rekonstrukciju i da je s pravom shvatila da treba da provjeri kako stoji pitanje legitimiteta, a potom da se ubaci nova energija u sastav vlade.

“Nakon toga, ljudi koji budu izabrani na parlamentarnim izborima na jednoj čvrstoj i solidnoj osnovi koju je postavila ova vlada, nastaviće da grade našu evropsku Srbiju, evropsku kuću, sigurnu od kriminala i kuću koja će izgradjivati svoju ekonomiju i izvršiti reforme”, rekao je Nikolić i poručio da su pred novom vladom veliki poslovi.

On je naglasio da Srbija neće stati u kampanji i da će funkcionisati sve institucije.

“Obratiću se sutra, jer postoji želja vlade da se ovaj problem brzo riješi, postoji želja skoro svih poslaničkih grupa da se parlamentarni izbori održe što prije, ja ću poštovati Ustav Srbije kao i uvijek, tako da ćete biti obavješteni najvjerovatnije tokom sutrašnjeg dana o datumu održavanja vanrednih parlametnarnih izbora”, rekao je predsjednik Srbije.

Dačić i Vučić su se sastali sa Nikolićem u 12.30 u zgradi Predsedništva Srbije.

Vlada Srbije je prijedlog za vanredne izbore obrazložila potrebom da se obezbjedi što šira podrška reformama i modernizaciji društva.

Predsjednik Srbije na osnovu tog obrazloženja, najkasnije sutra, 29. januara može da raspiše vanredne parlamentarne izbore kako bi se oni održali 16. marta, istog dana za kada su zakazani i beogradski izbori.

Biće to 10. parlamentarni izbori od uviđenja višestranačja, a 7. vanredni.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender