24. 07. 2021.
Snouden: U Pentagonu su rekli da bi mi rado pucali u glavu!

Snouden: U Pentagonu su rekli da bi mi rado pucali u glavu!

Snouden: U Pentagonu su rekli da bi mi rado pucali u glavu!

Intervju njemačkog novinara Huberta Zeipla sa Snoudenom snimljen je u Moskvi, u hotelskoj sobi, u kojem je on govorio o neselektivnom načinu na koji NSA sakuplja podatke. Najnovija tvrdnja je da je NSA bila angažovana u industrijskoj špijunaži, čak i sa evropskim saveznicima, što će vjerovatno otežati SAD-u da vrati povjerenje prijateljskih zemalja.

Snouden, koji je trenutno azilant u Rusiji, takođe je dotakao temu o prijetnjama koje dobija i nagovijestio da su možda prisluškivani i drugi svjetski lideri tokom njihovih privatnih razgovora. Snouden je ponovio da je služenje javnom dobru razlog njegovog razotkrivanja američke špijunaže svijetu.

– Postoji intervju sa zvaničnicima Pentagona i NSA na jednom američkom portalu. Osigurana im je bila anonimnost tako da su mogli da kažu bilo šta. Rekli su da žele da me ubiju. Ti ljudi, zvaničnici vlade, rekli su da bi mi rado pucali u glavu ili otrovali – rekao je Snouden.

Istakao je da je njegov najveći strah da se ništa neće promijeniti, iako je otkrio milione tajnih dokumenata. Ali, i da se u svijetu vodi diskusija o poziciji NSA, ne samo u Americi, već i u Njemačkoj i Brazilu, i da je predsjednik Obama bio primoran da javnosti da objašnjenje. U tom obraćanju predsjednik SAD rekao je da nije bilo zloupotrebe tokom prikupljanja podataka, da bi nakon nekog vremena priznao da je ipak bilo zloupotrebe.

– Iz predsednikovog obraćanja jasno se vidi da želi da napravi minimalne promene da bi sačuvao vlast. Formirao je komitet zvaničnika, ali je suština da svi oni misle da su programi NSA bezvredni i da nisu, na primer, sprečili napad na Kule bliznakinje, a da se zlopotrebljava sistem sakupljanjem ličnih podataka građana. Poreze plaćamo državi da bi NSA funkcionisala, a programi su bezvredni – rekao je tridesetogodišnji Snouden.

Snouden je rekao i da je NSA isključivo u rukama predsjednika države i može da u bilo kom trenutku inicira promjene.

– Svaki put kada nekog pozovete, pišete imejl, prevlačite karticu kroz čitač, ostavljate trag. Ali je američka vlada odlučila da je to dobra ideja. Čak iako nikada niste osumnjičeni za zločin – nastavio je da priča odbjegli Amerikanac.

Snouden je rekao da NSA može da pročita svaki imejl, da prati saobraćaj tog transfera, da saznaju šifre i lozinke svakog čovjeka, i onda se stvara dosije poznat kao “otisak prstiju”.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender