03. 08. 2021.
Vlada Srbije: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do 2015. godine

Vlada Srbije: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do 2015. godine

Srbija: Vlada usvojila prijedlog za raspuštanje skupštine

Prijedlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sjednici biće predat predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Prijedlog će mu uručiti premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uručili su predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću Prijedlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih izbora, koji je danas usvojila Vlada Srbije.

Zakonska procedura predviđa da predsjednik Srbije u roku od 72 časa od prijema Vladinog prijedloga raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Da bi izbori bili održani tog datuma, Tomislav Nikolić bi trebalo da raspiše izbore najkasnije sutra. Vlada će potom nastaviti rad u tehničkom mandatu do izbora nove.

Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

To znači i da ne može postavljati državne službenika na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.

Izbori 16. marta će biti deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji i na njima će se birati 250 poslanika republičkog parlamenta.

Ustavom Srbije je predviđeno da prva sjednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače se parlament raspušta i raspisuju novi izbori.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender