25. 07. 2021.
Tajland: Ribarski brodovi drže robove

Tajland: Ribarski brodovi drže robove

Tajland: Ribarski brodovi drže robove

Vlasnici brodova jeftino kupuju muškarce iz Mjanmara i Kambodže koji su prinuđeni da bez nadoknade rade za njih.

– Kažu da onima koji probaju da pobjegnu polome ruke i noge, ili ih prosto ubiju – priča mladi Mjanmarac Ken.

On je nakon tri godine ropskog rada uspio da pobjegne. Ken je skočio u more i plivao šest sati, dok ga vlasnici jedne jahte nisu izvukli iz vode. Pošto ga je bilo sramota da se kući vrati praznih ruku, ponovo se pogodio za posao u fabrici, i ponovo završio na brodu. Odakle ga je spasla policijska racija. On se sada nalazi u državnom centru za ilegalne imigrante i čeka deportovanje.
Vlasnici i kapetani brodova se angažuju posrednike, koji se služe svakojakim prevarama kako bi mlade muškarce iz susjednih zemalja namamili na ropski posao. Najčešće im nude dobro plaćen posao u fabrici, a kada ilegalno uđu u susjedni Tajland, za čas se bez dokumenata nađu na pučini. Sve što zarade odlazi na otplatu velikog i njima nepoznatog duga posrednicima koji su ih prokrijumčarili u zemlju.

Policijske racije su uglavnom površne i rijetko daju rezultate. Fil Robertson iz grupacije Hjuman rajts voč, autor izvještaja za Međunarodnu oganizaciju za migracije, tvrdi da se ropski rad na ribarskim plovilima koristi “sistematski”, “masovno” i vrlo surovo.

– Najveći problem je taj što ljude koji ne mogu da rade ili nisu od koristi ubijaju i bacaju u more. To se događa dovoljno često da bi pokrenulo ozbiljna pitanja o bezakonju u ovoj industriji – objašnjava Robertson.

Jedan od razloga ovakvog stanja vjerovatno je i taj što se posada za ribarske brodove teško nalazi, te Tajlanđanima u prosjeku nedostaje oko 50.000 ljudi. Jedan od kapetana u luci Čonburi tvrdi da je očajan.

– Tajlandski način ribarenja je težak, pa neke ljude moramo silom da dovedemo na brod – kaže on.

Vlasnici i kapetani tajlandskih ribarskih brodova stoga se najviše plaše eventualnog ekonomskog uspona susjednih zemalja – samo to bi moglo učiniti da naizgled neiscrpni izvor mladih ljudi željnih bilo kakve zarade konačno presuši.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender