03. 08. 2021.
U Briselu dogovorena raspodjela dobiti “Elektroprenosa BiH”

U Briselu dogovorena raspodjela dobiti “Elektroprenosa BiH”

U Briselu dogovorena raspodjela dobiti “Elektroprenosa BiH”

Ona je napomenula da su na današnjem sastanku razriješene mnoge dileme i da je to bila prilika da se iznesu stavovi s obzirom da su se pojavljivale različite dezinformacije na koji način će postupati akcioneri dva entiteta kada je riječ o kompaniji Elektroprenos BiH.

– Zaključak je da možemo da idemo s raspodjelom dobiti od 100 miliona maraka, da se ostali dio novca koristi onako kako smo to ranije planirali, svakako za investicije, a utvrđeni su određeni rokovi kada je riječ o investicionom ciklusu – navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će Sekretarijatu Energetske zajednice biti dostavljeni nacrti investicionih planova, koji su već završeni, kako bi to tijelo moglo dati određene sugestije.

– Najkasnije do kraja februara idemo na usvajanje naših investicionih planova, nakon što dobijemo sugestije od Energetske zajednice – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su predstavnici Evropske komisije danas upoznati o tome da je pri kraju popunjavanje kadrovske strukture, da su već izabrani članovi Upravnog odbora Elektroprenosa BiH i imenovan generalni direktor, da je raspisan konkurs, te da će u narednih nekoliko sedmica biti izabrani svi izvršni direktori.

– Dogovorili smo određene aktivnosti koje će se dešavati u budućem periodu kada je u pitanju usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike na nivou entiteta i BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je sastanak bio i dobra prilika da se predstave aktivnosti koje su već provedene na nivou Republike Srpske kada je riječ o donošenju odgovarajućih zakona – o gasu i električnoj energiji, te na koji način je Srpska pristupila i izvršila usklađivanje s direktivama EU.

– Dobili smo određene zahtjeve kada je u pitanju gasni sektor, jasno definisane stvari koje će morati da se analiziraju u budućem periodu i to će zahtijevati zajednički angažman ministarstava na nivou entiteta i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su predstavnici Evropske komisije danas upoznali sagovornike o aktivnostima koje oni sprovode zajedno s Ruskom Federacijom kada je riječ o ugovorima koje imaju države članice EU, koje učestvuju u projektu “Јužni tok”.

– Bilo je korisno da se čuje u kojoj se fazi nalaze i koja su problematična pitanja. Za nas je to relevantno s obzirom da je Srpska, a i Federacija BiH, dobila mogućnost da učestvuje u ovom veoma važnom projektu – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je Srni da je zadovoljan današnjim sastankom s predstavnicima Evropske komisije i Energetske zajednice za Јugoistočnu Evropu u Briselu u vezi s Elektroprenosom BiH, na kojem je dogovorena raspodjela dobiti i investicije ovog preduzeća.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku konstatovano je da su vlade Republike Srpske i FBiH postupile po dogovorenim principima.

– Onim što je urađeno na posljednjoj skupštini dioničara i razvojem situacije oko Elektroprenosa pokazali smo ozbiljnost – ocijenio je Nikšić.

On je kritikovao stvaranje medijske slike da je entitetskim vladama samo cilj da uzmu novac od Elektroprenosa.

– Pokazalo se da to nije bio prevashodni cilj ni premijera ni resornih ministara i da smo pokrenuli aktivnosti da nakon sedam godina ta vrlo bitna javna kompanija preuzme svoju ulogu i funkciju u punom kapacitetu – istakao je Nikšić.

On je napomenuo da na sastanku nije bilo nikakvih uslovljavanja.

– Predstavnici Evropske komisije prepoznali su i pohvalili ono što radimo na nivou dvije vlade i dva resorna ministarstva, odnosno da nam nije cilj da jedni druge varamo nego da realizujemo ono što smo se dogovorili – dodao je Nikšić.

Sastanku u Briselu, osim Cvijanovićeve i Nikšića, prisustvovali su i zamjenik generalnog direktorata za energetiku Evropske komisije Fabricio Barbaso, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač, ministar privrede, energetike i razvoja Srpske Željko Kovačević, generalni direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Eldar Trhulj.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender