28. 07. 2021.
Ukrajina: Postignut dogovor, opozicija odbila da uđe u vladu

Ukrajina: Postignut dogovor, opozicija odbila da uđe u vladu

Ukrajina: Postignut dogovor, opozicija odbila da uđe u vladu

Ukrajinski opozicioni lideri nisu spremni da prihvate ponudu predsjednika Janukoviča da preuzmu najviše pozicija u vladi ove zemlje.

Strane su se dogovorile o nekoliko ustupaka, uključujući amnestiju za zatočene demonstranate u zamjenu za oslobađanje vladine zgrade i puteva.

Vodeća opoziciona stranka Otadžbina je odbila premijersku poziciju, dok je Kličkov “Udar” odbio da njen lider preuzme mjesto ministra za humanitarna pitanja. U kratkom saopštenju opozicioni lideri su poručili kako će pregovori biti nastavljeni.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič sinoć je započeo sastanak sa liderima tri glavne opozicione stranke da bi razriješili krizu u zemlji.

Sastanku, koji nije bio najavljen, prisustvovali su i Janukovičevi savjetnici, dok su sa druge strane bili lider partije UDAR Vitalij Kličko, lider Otadžbine Arsenij Jacenjuk i šovinističke partije “Sloboda!” Oleg Tjagnibok, prenijela je agencija AFP saopštenje iz kancelarije predsjednika.

Istovremeno, u Briselu je objavljeno da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbijednost Ketrin Ešton sutra posjetiti Ukrajinu.

Ukrajinski antivladini demonstranti saopštili su da su napustili zgradu Ministarstva pravde u Kijevu, nekoliko časova nakon što je resorni ministar zaprijetio da će pozvati na uvođenje vanrednog stanja. Predstavnik demonstranata rekao je da oni ne žele da provociraju vlasti.

(RT/Frontal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender