04. 08. 2021.
Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

NJemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu lica za koje se sumnja da je počinilo ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata.

Ime Јakoba Dencingera iz Osijeka i još 60 lica nalazi se na popisu, koji je Specijalno tužilaštvo sastavilo prije nekoliko mjeseci i o tome obavijestilo svjetsku javnost.

Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su da imaju ime osobe sa njemačkog popisa, ali nisu htjeli da kažu da li je riječ o Јakobu Dencingeru, rođenom 1924. godine u Čepinu, kod Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti.

Hrvatski list saznaje da Nijemci nisu dostavili dokaze da je Dencinger umiješan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio dio nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.

“Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu”, piše Јutarnji list.

Ime ovog čovjeka nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.

Dencinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Totenkopfa – Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD. List navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Dencinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovijesti, državljanstva, političkog opredjeljenja i to po nalogu nacističke vlasti.

Foksdojčer Јakob Frank Dencinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.

(Jutarnji list)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender