25. 07. 2021.
Kosovska Mitrovica: Protest zbog hapšenja Ivanovića

Kosovska Mitrovica: Protest zbog hapšenja Ivanovića

Istraga protiv Ivanovića pokrenuta u februaru 2013.

Osvrćući se na nedavno pritvaranje lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija i pravda, Ratel u pisanoj izjavi navodi da je jedan tužilac u februaru 2013, u tekućoj istrazi o ratnim zločinima i poslijeratnim incidentima, uključujući teško ubistvo, podnio optužnicu protiv Ivanovića.

“Radilo se o veoma ozbiljnim tvrdnjama. Tužilac je zatim imao rok da izgradi predmet – da odredi istražna sredstva, da izvrši uvid u postojeća dokumenta u vezi sa predmetom i da ispita sve svjedoke koji su mu bili na raspolaganju”, napominje Ratel.

On je istakao da je poslije gotovo godinu dana tužilac odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora sa osumnjičenim u datom predmetu.

“Iz tog razloga, u ponedjeljak ujutro, 27. januara, osumnjičeni Oliver Ivanović se dobrovoljno pojavio u Stanici policije u Sjevernoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru sa međunarodnim tužiocem”, navodi Ratel.

On je potvrdio da je sa Ivanovićem obavljen razgovor u vezi sa navodnim ratnim zločinima iz 1999. i poslijeratnim incidentima iz 2000, uključujući teško ubistvo.

Na kraju razgovora, kako ističe Ratel, tužilac je iskoristio svoja ovlašćenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog.

“Takođe, tužilac je pretpretresnom sudiji podnio zahtjev za njegovo zadržavanje u sudskom pritvoru. Sudija je odobrio zahtjev zbog čega je osumnjičeni zadržan u sudskom pritvoru”, objašnjava Ratel i napominje da je osumnjičeni potpuno sarađivao tokom pravnog postupka.

Osumnjičeni je zadržan u Pritvornoj jedinici u Prištini, jer je sud tako naložio.

“Pritvorska jedinica u Prištini ima veoma dobre uslove smještaja pritvorenika različite etničke pripadnosti. Njihov smještaj je u skladu sa svim standardima EU za boravak pritvorenika. Pritvoreniku su omogućena sva odgovarajuća prava komuniciranja sa njegovim pravnim zastupnikom”, tvrdi Ratel.

Naredna faza pravnog postupka, napominje Ratel, bila je da je pretpretresni sudija napisao obrazloženje i formalnu odluku koja se odnosila na zadržavanje u istražnom pritvoru.

“To je sve bilo prevedeno na srpski jezik, a zatim je dato osumnjičenom i njegovom braniocu u skladu sa njihovim zakonskim pravima. Takođe je to bilo dostavljeno i tužiocu. Obrazloženje sadrži detaljno objašnjenje odluke koju je donio sudija, a osumnjičeni sada ima mogućnost da se, preko svog advokata, žali na odluku o određivanju pritvora”, zaključuje Ratel.

On ističe da će nalog za 30-odnevni pritvor biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru.

“Do tada tužioci nastavljaju da rade na predmetu, mogu da ga prošire ili da ga sažmu”, objašnjava Ratel.

Predmet je formalno otvoren odlukom o pokretanju istrage koja je donesena u februaru prošle godine. Međutim, iako optužnica ne mora da bude podnesena sve do februara 2015, Ratel napominje da u zakonu postoji pretpostavka da osoba koja u pritvoru čeka odluku o eventualnom suđenju može da očekuje da će njen slučaj biti brzo riješen.

Ratel tvrdi da Tužilaštvo ne prima bilo kakva uputstva političkog karaktera, te da su njegova jedina uputstva sadržana u zakonu.

“To se neće promijeniti”, napisao je Ratel.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender