24. 07. 2021.
Karađorđevići traže dva dvorca i pet kuća!

Karađorđevići traže dva dvorca i pet kuća!

Karađorđevići traže dva dvorca i pet kuća!

Na spisku u zahtjevu našli su se: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i nameštaj, umjetnine, skulpture, srebrnina… Karađorđevići ne mogu da traže da im se vrati na korišćenje lovišta i rudnika, dok se za hartije od vrijednosti deponovane kod Uprave dvora i u Morgan banci u Parizu ne zna gdje su.

U ime prestolonasljednika Aleksandra, kao nasljednika kralja Petra, zahtjev su podnijele advokatske kancelarije Đorđa Đurišića i Darka Spasića. Njemu su se pridružili u ime nasljednika princa Tomislava i Andreja (Lavinija, Dimitrije, Tanja, Nikolas, Katarina, Đorđe, Mihajlo i Linda) kancelarija Dušanke Subotić-Homen, i u ime princa Vladimira advokat Gordana Kostić.

Princ Vladimir, koji živi na relaciji Nemačka – Britanija – Srbija i bavi se veb-dizajnom, rekao je za “Novosti” da je porodica svjesna da je Beli dvor proglašen za zaštićeno kulturno dobro koje ne može biti vraćeno u naturi.

Ipak su tražili restituciju da bi pokazali da je u pitanju privatna imovina, koju je kralj kupio sopstvenim novcem zarađenim od apanaže, ženinog miraza, akcija i prava na eksploataciju rudnika.

Princ je doputovao u Srbiju samo da bi učestvovao u predaji ovog zahtjeva. Između ostalog poznat je po negodovanju kada je porodica, mimo njega, odlučila da se očevi ostaci iz Amerike prenesu u Srbiju:

– I dalje mislim da je za to bilo prerano, jer otac nije u potpunosti rehabilitovan, u toku su bili briselski pregovori, a ekonomska situacija u zemlji je veoma loša. Ne mislim da je narodu bio potreban dodatni teret – kaže princ.

Izvor. Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender