05. 08. 2021.
Konjević Polje: Umjesto u školu, na nastavu u objekat islamske zajednice

Konjević Polje: Umjesto u školu, na nastavu u objekat islamske zajednice

Konjević Polje: Umjesto u školu, na nastavu u objekat islamske zajednice

Čolićeva, koja je danas boravila u Novoj Kasabi i sa kojom su u ovo naselje doputovali i učitalji i nastavnici iz Sarajeva, dodala je da su đaci, po Zakonu o obrazovanju Kantona Sarajevo, ukoliko ne pohađaju jednu trećinu nastave, u obavezi da pohađaju razredni ispit.

„S tim u vezi odlučili smo da održimo instruktivnu nastavu i da, na neki način, nastavni sadržaj koji djeca u prvom polugodištu nisu usvojila, sada usvoje, a istovremeno da radimo na usvajanju sadržaja iz drugog polugodišta. Ovdje je 15 profesionalaca koji će nastojati da u narednom periodu djeci omoguće da sve to savladaju i da se spreme za razredni ispit u junu“, rekla je Čolićeva novinarima.

Ona je navela da objekat u Novoj Kasabi, koji je oko kilometar i po udaljen od škole u Konjević Polju, zadovoljava pedagoške standarde za odvijanje nastave u otežanim uslovima.

Povodom najave da će danas u Novoj Kasabi početi instruktivna nastava za đake iz Konjević Polja, načelnik opštine Milići Živojin Jurošević sastao se jutros sa predstavnikom OEBS-a i čelnicima obrazovnih ustanova u toj opštini.

On je novinarima rekao da je o svemu obaviješteno resorno ministarstvo Republike Srpske i da će slijediti njihove instrukcije kako da se ponaša, jer se nastava odvija u objektima koji se nalaze na području milićke opštine.

Jurošević je naveo da su svi učenici sa područja Nove Kasabe i ostalih mjesnih zajednica bošnjačke nacionalnosti jutros došli na nastavu u centralnu i područne škole, koje su pod opštinskom jurisdikcijom.

„Pratićemo situaciju i želim da poručim građanima Nove Kasabe da vode računa i imaju na umu da se tu radi o osnovcima. Taj objekat u kome se izvodi nastava je skoro pa na cesti, i bojim se da u tom pogledu ne bude problema“, rekao je Jurošević.

On je dodao da je o tom problemu upoznat i komandir Policijske stanice u Milićima, koji je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da pruži sigurnost đacima i njihovim roditeljima.

Muhizin Omerović, otac dvoje đaka, novinarima je rekao da ovim potezom roditelji osnovaca iz Konjević Polja ne žele nikoga da provociraju, niti da prave paralelan obrazovni sistem.

„Onog momenta kada dođe do rješenja problema naše djece spremni smo da se vratimo u redovan obrazovni sistem. Ovdje je do sada upisano 94 djece i postoji mogućnost da će se taj broj povećati“, rekao je Omerović.

Učitelji i nastavnici koji su danas stigli u Novu Kasabu smješteni su u kućama mještana.

U Mjesnoj zajednici Nova Kasaba postoji školski objekat, koji je, zbog manjka učenika, već nekoliko godina zatvoren.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender