30. 07. 2021.
Najava Svepravoslavnog sabora: Božić će se slaviti 25. decembra, po Milankoviću?

Najava Svepravoslavnog sabora: Božić će se slaviti 25. decembra, po Milankoviću?

Najava Svepravoslavnog sabora: Božić će se slaviti 25. decembra, po Milankoviću?

Vaseljenski patrijarh Vartolomej za 9. mart ove godine sazvao je poglavare svih kanonskih pravoslavnih crkava na sastanak u Carigrad radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora za iduću godinu.

Kako se ocjenjuje u Carigradskoj patrijaršiji, taj skup treba da bude ozbiljan napor ka jedinstvu pravoslavnog svijeta i unapredi saradnju pomjesnih pravoslavnih crkava.

A dokle će se pravoslavcima u svijetu Isus Hristos, sin Božji, dva puta godišnje rađati, 25. decembra po aktuelnom i 7. januara po starom kalendaru, trebalo bi takođe da odluči Svepravoslavni sabor, čije održavanje Carigradska patrijaršija priželjkuje 2015. godine.

Na tom Saboru pitanje jednoobraznosti kalendara za sve pravoslavce trebalo bi da bude jedna od deset predviđenih tema.

Jer, zajednički kalendar, kako je odavno ocenjeno u Konstantinopolju, “nije samo pitanje vjerodostojnosti pravoslavnog, odnosno hrišćanskog identiteta, već je i od pastirskog značaja“.

Teolog Pjer Sologub iz Pravoslavnog bratstva Zapadne Evrope na međupravoslavnoj konferenciji u Parizu prije nepune dvije godine iznio je stav da “reforma liturgijskog kalendara nije teološke već tehničke prirode” i da “julijanski kalendar nije adekvatan za računanje praznika, jer nije u skladu sa astronomskim kalendarom”.

On je naveo da prema praćenju drevnih tabela za računanje Pashalije, pravoslavna crkva griješi i ne prati opšta pravila prihvaćena na Nikejskom saboru 325. godine”.

Sveštenik Vladimir Hulap, prorektor Duhovne akademije u Sankt Peterburgu, govoreći na temu “Pastorski problemi reformi liturgijskog kalendara u Rusiji“, istakao je da je u toj zemlji “neophodna edukacija za bolje razumijevanje ove reforme”.

Reforma Julijankskog kalendara, poznat kao Meletijin kalendar i Novojulijanski kaledar, je uopšten naziv za svepravoslavni Sabor na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Meletijom IV održanim u Carigradu 1923. godine, na kome je usvojena redakcija novog kalendara u ime svih pravoslavnih Crkava prisutnih na Saboru, a koja je predložena od Milutina Milankovića, tada profesora nebeske mehanike na Beogradskom Univerzitetu. Milankovićev kalendar je do sada najprecizniji kalendar koji je stvorio čovjek, i od astronomske godine odstupa samo 2,75 sekundi (za razliku od Gregorijanskog koji odstupa 26,75 sekundi).

Reformu je inicirala upravo Srpska pravoslavna crkva, ali novi kalendar nije prihvatila do konačnog jedinstva svih pravoslavnih crkava po tom pitanju, jer je Ruska pravoslavna crkva bila protiv.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender