04. 08. 2021.
Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić raspisao izbore za 16. mart

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 16. mart.

Nikolić je u podne potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, nakon što mu je Vlada Srbije juče uputila obrazložen prijedlog.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i Vladi Srbije.

U obrazloženju Vlade navodi se da je Vlada ostvarila značajne rezultate, ali da dalje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi nalaže preduzimanje mjera koje, prema ocjeni predstavnika više parlamentarnih grupa, “iziskuju najširu političku podršku građana”.

Ovi zbori su četvrti vanredni izbori od demokratskih promjena u Srbiji 2000. godine, dok su od pada režima Slobodana Miloševića parlamentarni izbori organizovani pet puta.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, niti više od 60 dana.

Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Kabinet premijera Ivice Dačića izabran je 27. jula 2012. godine, a rekonstruisan 2. septembra 2013.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender