30. 07. 2021.
Nove žrtve u Ukrajini

Nove žrtve u Ukrajini

Nove žrtve u Ukrajini

Situacija je pod budnim okom međunarodne zajednice koja najavljuje pomoć u pronalaženju mirnog rješenja, ali i sankcije protiv kijevskog rukovodstva, prenijele su agencije.

Jedan policajac je poginuo, a najmanje šest osoba je ranjeno u Kijevu prilikom oružanog sukoba oko prevlasti nad zgradom Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenose ruski mediji, policajac je podlegao od posledica ranjavanja vatrenim oružjem tokom ukazivanja ljekarske pomoći.

Prvi izabrani predsjednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk upozorio je poslanike Vrhovne Rade da se zemlja nalazi na ivici građanskog rata i pozvao poslanike da se uključe u traženje rješenja za izlaz iz krize.

“Ovo je revolucija i dramatična situacija u kojoj moramo postupiti s najvećom odgovornošću”, rekao je Kravčuk, čiji govor su poslanici pozdravili ovacijama.

U Radi se danas raspravlja o zakonu o amnestiji koji bi trebalo da obuhvati oko 200 učesnika protesta koji su uhapšeni tokom demonstracija.

Vlast je zatražila od opozicije da kao uslov za usvajanje zakona prekine demonstracije i raziđe se sa ulica i trgova, što je lider Slobode Oleg Tjagnibok odbio rekavši da je to “neprihvatljio”.

Parlament je usvojio preijdlog da kojim je predviđeno privremeno puštanje na slobodu lica čije je zdravstveno stanje ugroženo, što bi moglo da se odnosi i na bivšu premijerku Juliju Timošenko koja služi višegodišnju kaznu zatvora.

Pred današnju vanrednu sjednicu parlamenta lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko izjavio je da će predstavnici opozicije na zasjedanju Vrhovne Rade tražiti potpunu promjenu vlasti i vanredne predsjedničke izbore.

Proglas o formiranju „Nacionalne garde“ u koju su dobrodošli svi koji polože zakletvu da će služiti ukrajinskoj naciji dodatno je podigla tenzije i nagovestila u kom smeru bi mogao da se razvija konflikt.

Još nije poznato ko rukovodi gardom niti kakvi su njeni zadaci, ali u njen sastav su već stupili demonstranti sa Trga nezavisnosti u Kijevu, kozaci i članovi radikalnog pokreta „Desni sektor“.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton najavila je da će uskoro da razgovara sa predstavnicima vlasti i opozicije u Ukrajini, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao vladu svoje zemlje da ispuni sve dogovorene finansijske i energetske obaveze prema Kijevu.

U međuvremenu Kanada je zabranila ulazak u zemlju licima koja predstavljaju vladajući režim u Ukrajini.

Američki predsjednik Barak Obama podržao je „razvijanje demokratskih sloboda“ u Ukrajini, a predsjednik OEBS-a Didije Burkhalter pozvao je vlast i opoziciju da „nastave politički dijalog“.

Portparol premijera Ukrajine u ostavci Mikole Azarova izjavio je da će potpredsjednik vlade Serhij Arbuzov privremeno preuzeti mesto premijera, dok će ostali ministri u vladi ostati na svojim položajima dok ne bude formiran novi kabinet.

Ešton: Okončati “nasilje i zastrašivanje”

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je danas u Kijevu pozvala na okončanje “nasilja i zastrašivanja” u Ukrajini i istakla da je potrebno da se između vlasti i opozicije uspostavi pravi dijalog.

“Nasilje i zastrašivanje, sa koje god strane da dolazi, mora da bude zaustavljeno”, rekla je Eštonova u izjavi za novinare poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, prenijela je agencija AFP.

“Dijalog (između vlasti i opozicije) do koga je dolazilo sa vremena na vrijeme mora da preraste u pravi dijalog”, istakla je šefica diplomatije EU.

Eštonova je dodala da je šokirana posledicama nasilnih protesta u Kijevu, kao i da “nema sumnje da svi shvataju važnost iznalaženja brzog i mirnog načina za razrješenje problema”.

“Mora da bude pronađeno rješenje koje će pomoći da zemlja krene napred, a to mora da bude politički proces u koji će se brzo i u potpunosti uključiti svi”, navela je Ketrin Ešton i dodala da je odgovornost na vladi da to uradi što je prije moguće.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender