03. 08. 2021.
Godišnjica ubistva Srba na Glođanskom brdu

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću 2. februara

Prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Drakulić, u 9 časova biće služena liturgija i održan parastos u Spomen crkvi u Drakuliću, a u 12 časova, kod Spomen kosturnice, biće položeni vijenci.

Gradska uprava Grada Banja Luka obavještava građane da je u nedjelju obezbijeđen besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića. Polazak autobusa predviđen je iz Vidovdanske ulice (stara autobuska stanica) u 11 časova.

Takođe, u 11 časova, obezbijeđen je jedan autobus za prevoz od crkve u Drakuliću do Spomen kosturnice, gdje će biti održan parastos.

Parastosu u Drakuliću prisustvovaće i delegacija Grada Banja Luka.

Preko 2.300 Srba pobijeno je u banjalučkim mjesnim zajednicama Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac 7. februara 1942. godine.

U ovom zločinu ustaše su, pod komandom Ante Pavelića, iz takozvanog “Tjelesnog zdruga”, uz pomoć banjalučkih ustaša, pobile Srbe bez ijednog ispaljenog metka, sjekirama, noževima krampovima i “srbomlatom”.

Među žrtvama je bilo i 551 dijete.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje NDH, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

(Kontakt radio)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender