24. 07. 2021.
Trikovi za topliji dom i manje račune za grijanje

Trikovi za topliji dom i manje račune za grijanje

Trikovi za topliji dom i manje račune za grijanje

Da biste uspješno uštedjeli na računima za grijanje u zimskom periodu, možete se poslužiti ovim jednostavnim i besplatnim trikovima.

1. Zatvarajte sobe koje ne koristite

Ako zatvarate vrata, to neće samo spriječiti odlazak topline iz zagrijanih prostorija, već i dolazak hladnoće iz onih koje ne koristite, pa će sobe duže biti toplije.

2. Razmještaj namještaja

Sjedeće garniture odmaknite od prozora, jer je taj dio sobe hladniji, a isto važi i za spoljne zidove. Takođe pripazite da ne naslanjate namještaj na radijatore. Ispred i oko radijatora ne bi trebalo ništa da se nalazi, tako da neometano mogu da šire toplinu.

3. Zimska posteljina

Najjednostavnije stvari ponekad su najbolje, pa ćete tako zamjenom tanje posteljine debljom uštedjeti na grijanju. Ako ste dobro pokriveni, manje ćete grijati, a i zaista je zdravije spavati u hladnijoj sobi.

4. Pokrijte podove

Tepisi nisu važni samo zbog uređenja, dakle zbog estetike, već i zbog zadržavanja topline. Prilikom grijanja stambenog prostora oko 10 odsto topline odlazi na podove, stoga tepisi imaju vrlo važnu ulogu u održavanju i zadržavanju topline u sobi.

5. Folija

Obična aluminijska folija može biti od velike pomoći. Ako je stavite iza radijatora, odbijaće toplinu prema unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se vidjeti.

6. Održavajte kuću

Dvostruku korist imaćete od kuvanja i čišćenja kuće, savjetuju stručnjaci. Čim nešto radite, biće vam toplije, a ako se, na primjer, odmarate i gledate TV, treba vam više topline.

7. Ovlaživač vazduha

Ovlaživač vazduha treba da koristite, jer ćete imati prijatniju atmosferu u domu, ali i topliji vazduh.

8. Topla pomagala

Kada se uveče smirite, mogli biste da osjetite posljedice štednje na grijanju, ali i tome možete lako doskočiti. Dok gledate TV, pokrijte se ćebetom i uživajte u šoljici tople čokolade ili kakaoa.

(tportal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender