05. 08. 2021.
Gradiška: Opštinarima plijene imovinu zbog neplaćanja komunalija

Gradiška: Opštinarima plijene imovinu zbog neplaćanja komunalija

Gradiška: Opštinarima plijene imovinu zbog neplaćanja komunalija

Riječ je o radnicima koji godinama ne plaćaju račune za vodu, kanalizaciju, grijanje i druge komunalne obaveze u okviru Službe objedinjene naplate. Od ukupno 70 zaposlenih, polovina radnika je platila “sitne” dugove, dok su ostali predati nadležnom sudu na odlučivanje.

– Ukupan dug zaposlenih u Administrativnoj službi opštine Gradiška za komunalne usluge do kraja prošle godine je iznosio 66.154 KM. Odnosno, 29 zaposlenih nije redovno plaćalo svoje obaveze – rekla je načelnik Odjeljenja za finansije Dobrila Todorović i dodala da su neki od njih izmirili dugovanja.

Sa druge strane mnogi službenici ne izmiruju svoje zakonske obaveze, a spiskovi dužnika objavljeni su na oglasnoj tabli. Svi radnici opštine koji imaju dugovanja prema komunalnim preduzećima i javnim ustanovama tuženi su, a nekima od njih su zaplijenjene i stvari. Njihova imena se takođe nalaze na oglasnoj tabli.

– Nadležni sud je pokrenuo prinudnu naplatu, a najčešće se plijene televizori, frižideri, stolovi, stolice, ali i vozila i druga imovina kako bi se naplatio dug – rekao je izvor “Glasa Srpske”, koji nije želio da mu objavimo ime.

Vodeći dužnici po kabinetima bili su ubjedljivo u Odjeljenju za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove koji nisu platili više od 16.000 maraka, dok su ih u stopu pratili zaposleni u kabinetu načelnika opštine sa nešto manje od 14.000 KM.

Radnici u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu duguju više od 13.000 maraka, a u opštoj upravi 12.000 KM, dok u Odjeljenju za društvene djelatnosti i Odjeljenju za privredu nisu platili po 9.000 maraka.

Prema riječima Todorovićeve, s obzirom na to da još nisu okončani pokrenuti sudski procesi, nema izvršnih rješenja, gdje se trenutno ne može utvrditi ni zastara duga.

Načelnik opštine Zoran Latinović uvjerava da će slučaj istjerati do kraja, i da nikakva zastara ne dolazi u obzir.

– Ako se isključe potraživanja za utrošene komunalne usluge koje su predmet sudskog spora, ili kojima je odobreno plaćanje u ratama, novopristigle obaveze za utrošene komunalne usluge redovno plaćaju svi zaposleni u Administrativnoj službi – naglasio je Latinović.

Zastara duga

Advokat Đorđe Krčmar ističe da se mnogi pozivaju na zastaru sudskog postupka, iako je zakonom definisano da je zastara za fizička lica godinu, a za pravna tri godine.

– Sporovi radnika Administrativne službe su specifični i komplikovani, jer su rokovi za plaćanje pojedinih usluga u zbirnom komunalnom računu različiti, a zastara se kreće od jedne do tri godine – ističe Krčmar.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender