28. 07. 2021.

Karl Bilt: EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo

“ne vidim mogućnost da EU kolektivno može da traži od Srbije da prizna Kosovo, kada pet zemalja Unije to nisu učinile. Ono na čemu insistiramo i na čemu ćemo insistirati je normalizacija odnosa na dobrobit svih”, rekao je Bilt u intervjuu za magazin “Kord”.

On je istakao da je briselski sporazum “pokazna vježba kako treba rješavati konflikte u ovom dijelu svijeta”.

Govoreći o BiH, Bilt je ocijenio da je “nesrećno stanje u kome se nalazi BiH posljedica nesposobnosti političkih lidera da provedu prijeko potrebne reforme”.

On je rekao da je uvjeren da će obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata rasvijetliti još neke činjenice o tom ratu, ali da pojedinac ne može biti odgovoran za izbijanje rata.

“Ne postoji istorijska osnova koja bi dala za pravo tvrdnji da se pojedinac može označiti odgovornim za izbijanje Prvog svjetskog rata, niti je za očekivati da će se takva identifikacija dogoditi u godini obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata”, naglasio je Bilt.

On je ocijenio da zapadni Balkan ostaje prioritetan region “ko god bio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku”, jer kredibilitet EU zavisi od sposobnosti da osigura bezbjednost i stabilnost u sopstvenom susjedstvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender