05. 08. 2021.
Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Nikolić: Vrijeme je da Vučić bude premijer

“Kada smo se rastali niko nije bio protiv izbora” rekao je predsjednik Srbije gostujući RTS-u.

On je, na pitanje ko je bio protiv izbora, rekao da su svi iznijeli argumente i da su razlozi za izlazak na izbore prevagnuli.

“Zaista, argumentacija da se ide na izbore je bila prevelika”, kazao je Nikolić.

On je naveo da je prilikom formiranja vlade 2012. predložio nešto za šta nije mislio da će ikada da predloži – a to je da manja politička stranka odredi mandatara.

Prema njegovim riječima, to je funkcionisalo dok članovi velike stranke, SNS, nisu masovno počeli da traže izbore i pokazali da je stranka opravdala povjerenje na izborima, da je ojačala i da je vrijeme da to provjeri.

“Istovremeno sam rekao Aleksandru Vučiću da je vreme da on preuzme odgvornost kao predsednik vlade”, rekao je Nikolić i dodao da je prirodno da Vučić zatraži mandat i formira vladu.

Nikolić je naveo i da će SNS, bez obzira ko će mu biti koalicioni partner, imati 150 mandata.

Predsjednik je ponovio da Dačić, Vučić i on nisu imali iste stavove kad su došli na sastanak nakon koga je saopštio da će raspisati vanredne parlamentarne izbore, ali da je u tom momentu već bilo formirano opšte mišljanje da izbora treba da bude.

“Nas trojica nismo bili baš jedinstveni, malo smo duže razgovarali”, rekao je Nikolić i dodao da je vlada sama jednoglasno odlučila da sebi skrati mandat.

Nikolić je rekao da smatra da nije potrebno da se aktivno uključi u kampanju na bilo čijoj strani, ali da kao svaki građanin ne može da bude neutralan prema učesnicima izbora.

Premijer nije više onaj ko vodi orkestar

Nikolić je poručio da je vlada obavila veliki dio posla, ali da u sastavu u kom je do sada bila više ne može da funkcioniše, jer premijer nije više onaj ko vodi orkestar.

“Nekako mi je postalo jasno da premijer nije onaj ko vodi ceo orkestar. Od orkestra se stvaraju manji koji počinje da sviraju svako svoju deonicu, a potom su pojedini ministru počeli da iskaču”, rekao je Nikolić za RTS.

On je ukazao da je vlada ipak obavila dosta posla, ali da u tom sastavu u kom je bila dalje više ne može.

“Ne možete za svaki potez da očekujete kada će SNS da se izjasni, a imate predsednika vlade iz druge političke stranke, ne možete da na bilo kom sastanku da čekate da se izjasne jedni, drugi treći”, rekao je predsjednik Srbije.

Navijaće da pobijedi SNS

Predsjednik Srbije je izjavio da je predsjednik svih građana, ali da mu nisu sve stranke iste i da će na vanrednim parlamentarnim izborima “navijati da pobijedi Srpska napredna stranka”.

“Predsednik sam svih građana Srbije, svi su mi jednaki, ali nisu mi jednake sve političke stranke”, rekao je Nikolić za RTS.

On je objasnio da je bio kandidat SNS na predsjedničkim izborima i da misli da je “ta odlučujuća snaga koja je državu i društvu nedostajala na vrijeme formirana, sazrela i da je na vrijeme utvrdila svoju politiku i počela da je ostvaruje”.

“Ne želim nikome da na izborima bude neutralan i da ga ne zanima ko će da ih dobije, jer time svoju sudbinu stavljate u ruke drugoga i sebe lišavate prava”, rekao je Nikolić.

Upitan da li će se uključiti aktivno u kampanju, Nikolić je odgovorio da nikome nije potreban “aktivno u kampanji”, ali da ne može da bude neutralan u odnosu na učesnike i rezultate izbora.

Predsjednik države je naglasio da on nije taj koji je odlučio da bude vanrednih izbora, već vlada, a da je on ispunio svoju obavezu i ostvario svoje pravo da raspusti skuštinu i raspiše izbore.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender