30. 07. 2021.
Srebrenica: Održana svetosavska akademija

Srebrenica: Održana svetosavska akademija

Srebrenica: Održana svetosavska akademija

Proslavljanje Svetog Save nije obaveza, već čast, jer je ovaj svetitelj već osam vijekova naš putovođa. Sveti Sava je izveo svoj srpski narod na put Isusa Hrista, a to je put života vječnoga, rekao je vladika Hrizostom na svetosavskoj akademiji.

Vladika Hrizostom istakao je da je svetosavlje duhovna filozofija življenja i u sadašnjosti i budućnosti i zbog toga Svetog Savu srpske crkve i škole vijekovima slave kao prvog srpskog arhiepiskopa, učitelja i duhovnog vođu.

Sveštenik Aleksandar Mlađenović održao je besjedu o Svetom Savi, njegovom životu, radu i značaju za srpski narod, Crkvu i državu.

Ovo je treća godina da Crkvena opština i Svetosavska omladina iz Srebrenice, u saradnji sa školama, organizuju svečanu akademije povodom velikog srpskog praznika Svetog Save. Učenici, crkveni hor i članovi guslarske sekcije predvođene jednim od najboljih mladih guslara Srpske Dušanom Pejićem izveli su program posvećen Svetom Savi.

Na akademiji su uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su likovni i literarni radovi o Svetom Savi proglašeni najboljim na konkursu.

Najbolji literarni rad u konkurenciji osnovaca je rad Tijane Pejić, a u konkurenciji srednjoškolaca najbolji su radovi Anastasije Malešević i Dušana Pejića.

Pobjednik na konkursu za likovne radove u konkurenciji osnovaca je Marica Milosavljević, a u kategoriji srednjoškolaca Anđela Đokić i Sandra Vasić.

Nagrađena je i učenica sedmog razreda srebreničke Osnovne škole Tijana Marković koja je osvojila drugo mjesto na kokursu Društva “Sveti Sava” iz Beograda za literarni rad o Svetom Savi. Nagrađene su i učenice Almedina Ibrahimović i Dragana Mićić koje su pobijedile na svetosavskom takmičenju u etno natpjevavanju.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender