25. 07. 2021.
Olja Bećković: Novinarstvo je život i radoznalost koja ne prestaje

Olja Bećković: Novinarstvo je život i radoznalost koja ne prestaje

Olja Bećković: Novinarstvo je život i radoznalost koja ne prestaje

“To je zanat koji može da se nauči, kao i svaki drugi, ali teško da ćete biti novinari ako vam to nije strast i ako ne odlučite da vam je to život. To jeste život i radoznalost koja ne prestaje. Bavićete se, naravno i temama koje vas interesuju i ne interesuju, ali morate da pronađete mehanizam pomoću kojeg ćete shvatiti da ne postoji nešto što vas ne interesuje. I u najdosadnijoj temi morate da nađete nešto što vas pokreće. Ako vas ne zanima šta onaj prekoputa vas ima da kaže, taj razgovor je dosadan kao smrt”, kaže Bećković.

Novinare savetuje da uvek znaju koje pitanje postavljaju i da ne odustaju dok ne dobiju odgovor. Najvažnije je, ističe, kako se pitanje postavlja a to su elementarne stvari koje mlade novinare niko ne uči.

“Novinari često pitaju nešto što ih zapravo i ne interesuje, i sagovornici dozvoljavaju sebi da ne odgovore. To ćete videti milion puta. Novinar je pitao, ali su političari naučili kako da ne odgovore i odveli su vas tamo gde su oni hteli. Taj razgovor će se pretvoriti u monolog gde vi ne postojite”, kaže Bećković.

Da je jasno formulisano pitanje ono najvažnije naučila je kaže u jednoj od svojih prvih emisija u kojima je ugostila Aleksandra Tijanića, tada direktora “Politike”.

“Na moje konstatacije, a ne pitanja, o tome kako “Politika” sme da pušta piratizovane filmove, nekoliko puta me je upitao: “A gde je tu pitanje”. Tek nakon nekoliko dana sam shvatila da su to bile konstatacije, a ne pitanja”, priseća se Olja.

Priprema je, ističe veoma važna ali ne sme novinara da odvuče od razgovora sa sagovornikom.

“Nema ništa gore nego kad hoćete da impresionirate sagovornika, i ne ostavljate prostor da on nešto kaže. Priprema služi da dajete dobre loptice sagovorniku, ali morate da slušate šta on govori jer često je na drugo pitanje koje ste pripremili, on već u prvom dao odgovor”, savetuje Olja.

Dok se priprema za emisiju razmišlja i o tome šta radoznalog gledaoca najviše zanima.

Na pitanje kako uspeva da se izbori sa količinom moći i agresivnosti koju njeni sagovornici donose u emisiju, Olja je vrlo jasna.

“Nema moći. Onoga trenutka kada je neko seo prekoputa vas, ne zanima vas da li je najmoćniji čovek u državi, već samo da vam odgovori na pitanje. Inat, u smislu: “Ja hoću odgovor je veoma važan”. To može da izgleda kao da ste nevaspitani i bahati. Opasno je da cilj u intervjuu bude “sad ću da ga pocepam”, već treba da bude “hoću da saznam odgovore na pitanja””, kaže Bećković.

Ističe da su joj često i pretili i da joj niko nije nudio mito da postavi pojedina pitanja u emisiji jer se zna “kome se tako nešto nudi, a kome ne”.

Ne razmišlja o tome da počne da rade neku drugu emisiju, i kaže da bi to ipak bila velika životna odluka.

Imala je ponude da pređe na neku druge televizije, ali kaže da trenutno ne vidi nijednu osim B92 na kojoj bi radila.

Prva dva reklamna bloka sa Vučićem protekla u tišini

Na pitanje zašto je umesto ministra privrede u ostavci Saše Radulovića u nedelju ugostila Aleksandra Vučića, Olja Bećković kaže da je to bila njena procena da je tema izlaska na vanredne izbore važnija od teme ostavke o kojoj se danima govorilo.

S obzirom na to da je atmosfera u studiju sa Vučićem bila žučna, polaznike škole novinarstva je zanimalo kako su protekli reklamni blokovi.

“Prva dva u tišini, a druga dva u buci”, uz osmeh je rekla Olja.

(B92.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender