24. 07. 2021.
Po mjeri čovjeka: Širi se ideja sporog življenja u malim gradovima

Po mjeri čovjeka: Širi se ideja sporog življenja u malim gradovima

Po mjeri čovjeka: Širi se ideja sporog življenja u malim gradovima

Ovo predstavlja poštovanje prema onome što jesmo i što imamo, bez destrukcije i kratkotrajnih vrijednosti, novca i resursa, objasnio je Oliveti, bivši novinar. “To je protivteža negativnoj globalizaciji”, kaže idejni tvorac.

Pokret je osnovan 1999. godine, kada je filozofija spore hrane pretočena u filozofiju sporog života uopšte. Sada pokret okuplja 183 grada sa istom misijom, a još desetak čeka na članstvo.

Simbol pokreta je narandžasti puž koji nosi grad izgrađen na sopstvenoj kućici. Gradovi koji žele da se priključe ovoj porodici moraju imati manje od 50.000 stanovnika, a gradska uprava mora poštovati stroge kriterijume kao što je promovisanje organske i urbane poljoprivrede, kao i uvođenje časova zdrave ishrane u školama.

Grad Orvieto je međunarodno sjedište pokreta i njegov “grad izlog”. Duž njegovih ulica prostiru se male porodične tratorije (krčme op.l.) koje služe lokalno vino i delikatese, što je jedan od uslova za pridruživanje pokretu, a farmeri promovišu svoju robu na pijacama, koje su i centri društvenih zajednica. Grad je domaćin džez festivala, a ponosi se ponudom opuštajuće atmosfere, kako za domaće, tako i za turiste.

Nivo zagađenja u gradu je nizak, posjetioci svoja vozila ostavljaju u velikim podzemnim garažama, školarci svakodnevno šetaju do škola u grupama koje prate roditelji volonteri.

Gradonačelnik Antonio Končina kaže da praćenje ovog modela nije ni teško, a ni čudno. “Nije u pitanju zaustavljanje progresa, već princip dozvoljavanja gradu da poštuje pravila sporog življenja. Progres i spori život mogu ići ruku pod ruku”, kaže on.

Osnivači pokreta sporog življenja nadaju se da će uspjeti da uvjere i vlasti većih gradova, od Barselone do Seula, da im se pridruže kako bi ova kultura mogla zaživjeti i u gradskoj vrevi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender