24. 07. 2021.
Zemljotres u Srebrenici

Podrhtavanja tla u regionu: Najava jačeg zemljotresa ili smirivanje tla?

Balkan se posljednjih dana trese: juče ujutru čak sedam zemljotresa pogodilo je Bugarsku, od kojih je najjači imao magnitudu od 3,7 stepeni Rihterove skale, dan ranije potres jačine 4,2 po Rihteru uzbunio je Banjalučane, podrhtava područje Sjenice, a u Crnoj Gori registrovano je više manjih poslije zemljotresa od tri jedinice po Rihteru, sa epicentrom kod Cetinja, na šest kilometara ispod površine zemlje. Žitelji Kefalonije, grčkog ostrva, od nedjelje ne borave u svojim kućama zbog straha od novih potresa, a najjači – magnitude 5,9 po Rihterovoj skali zabilježen je 26. januara i tada je na ostrvu uvedeno vanredno stanje.

Seizmolog Hidrometerološkog zavoda Republike Srpske Vesna Šipka upozorila je poslije zemljotresa u Banjaluci da je to jedan od najjačih u posljednjoj deceniji i da je seizmička aktivnost primetna u cijelom regionu. I dok fatalisti već predviđaju apokalipsu koju najavljuje serija potresa registrovanih u našem regionu posljednjih dana, stručnjaci ističu da niko ne može da predvidi da li niz uslovno rečeno manjih potresa znači dolazak onog katastrofalnog ili samo ukazuje na smirivanje tla poslije pomjeranja tektonskih ploča, koje utiče na pojavu potresa u našem regionu.

Tvrdnja da postoji uzročna povezanost sa snažnim zemljotresima u Grčkoj, čija je aktivnost započela u nedelju u prepodnevnim časovima, a zatim se nastavila dešavanjem na prostorima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, nije bez osnova, pogotovu ako se zna da se sa seizmičkog aspekta Srbija nalazi u takozvanom istočnomediteranskom prostoru koji je pod tektonskim uticajem podvlačenja afričke tektonske ploče pod evroazijsku. Zbog takvih djelovanja koja se odvijaju već milionima godina u regionu Balkana nastaju naponska polja koja su uzročnici nastanka zemljotresa na ovim prostorima, kaže za „Politiku” Branko Dragičević, zamjenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda.

On ističe da se zemljotresi ne dešavaju ravnomerno ni u vremenu ni u prostoru. Ako se njihovo dešavanje posmatra u dužem periodu koji je svojstven geološkoj istoriji, dakle u periodu od nekoliko desetina, pa i stotina hiljada godina, onda se može konstatovati da je seizmički hazard stalan, ne mijenja se, ističe naš sagovornik. Seizmička opasnost se niti smanjuje niti povećava. Međutim, kada se zemljotresi posmatraju u periodu od jedne sedmice, kakva je ova posljednja, onda se stiče utisak da je njihov broj drastično povećan u našem regionu, što nije tačno.

– Najjači zemljotresi u Hrvatskoj, BiH, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, pa i zemljotresi u Crnoj Gori znatno prevazilaze našu najveću magnitudu. Godišnje se u prosjeku u posljednjih nekoliko godina na prostoru Srbije locira oko 1.500 zemljotresa, a ako se tom broju dodaju i zemljotresi u pograničnom području okolnih zemalja taj broj prelazi i 2.000 – navodi Dragičević.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender