26. 07. 2021.
Revizori: Gradu Banjaluka mišljenje sa rezervom

Revizor dao 18 preporuka Gradskoj upravi Banjaluka

Glavni republički revizor Duško Šnjegota predstavio je odbornicima izvještaj koji je Glavna služba za reviziju objavila u novembru, navodeći da je dato ukupno 18 preporuka.

Šnjegota je rekao novinarima da je grad dostavio akcioni plan koji sadrži predviđene aktivnosti na realizaciji preporuka, te da je revizijom ukazano na različite propuste, među kojima je i pitanje planiranja izvršenja budžeta, gdje je Banjaluka imala 8 miliona KM deficita.

On je rekao da je dosta primjedbi bilo i prema Centru za razvoj i unapređenje sela sa aspekta dodjele podsticaja i praćenja utroška sredstava, kao i na dio javnih nabavki.

Šnjegota je pojasnio da će kontrolu provođenja preporuka Glavna služba za reviziju raditi prilikom sljedeće revizije.

“S obzirom da je izvjesno da se revizija Banjaluke ne može raditi iz godine u godinu, sasvim je opravdano da se razmišlja o tome da se kontrola sprovođenja preporuka izvede i mimo revizije. Mislim da ćemo to i uraditi”, istakao je Šnjegota.

Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, ocijenila je da je revizorski izvještaj korektan i dodala da je činjenica da je bilo nepravilnosti u radu, ali da je, s druge strane, mnogo stvari od posljednjeg izvještaja, koji je urađen 2007, unaprijeđeno i popravljeno.

Ona je naglasila da je tim gradonačelnika Slobodana Gavranovića bez imalo dileme opredijeljen da sve, prema preporukama, otkloni i popravi, kako bi sredstva bila korištena transparentnije i odgovornije.

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, na čiji je rad revizija, takođe, imala primjedbe, rekao je da su u danas usvojeni Program rada Skupštine grada za ovu godinu uključene sve primjedbe i sugestije revizije.

Odbornik SDS-a Davor Šešić rekao da je revizija rađena na osnovu uzorka, te da bi u slučaju da je revizor “uspio da pregleda sve ono što se radilo u 2012. izvještaj vjerovatno bio negativan”.

Odbornici su danas utvrdili i nacrt Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu i uputili ga u javnu raspravu u trajanju od 15 dana radi pribavljanja primjedbi, mišljenja i prijedloga.

Današnjem skupštinskom zasjedanju nije prisustvovao gradonačelnik Slobodan Gavranović zbog službenih obaveza van Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender