28. 07. 2021.

Toma Fila: Realnije je očekivati da se Oriću sudi u BiH

Fila je rekao da su dokazi o zločinima Orića i njegovih saradnika, koje posjeduje srpsko Tužilaštvo i na osnovu kojih je upućen zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice, potpuno novi i da ih nije bilo u dosijeima Haškog tribunala, koje je Orića oslobodilo odgovornosti za zločine nad Srbima u Podrinju.

On je naglasio da Hag nema ingerencije da spriječi domaće pravosuđe da, ukoliko se utvrdi da su dokazi validni, sudi Oriću i četvorici ostalih osumnjičenih i dodao da će se ovaj sudski proces, vjerovatno, voditi pred pravosudnim institucijama BiH, jer je nerealno očekivati da će Orić i njegovi saborci biti izručeni Beogradu.

“Trebalo bi da Nasera Orića izruče Srbiji, što se neće desiti. Varijanta je da, ukoliko Tužilaštvo BiH zaključi da su dokazi dobri, oni održe suđenje i da onda svjedoci, koji su žrtve tog njegovog ponašanja i svjedoče. To bi moralo da se desi u jednoj kulturnoj zemlji”, smatra Fila.

On je rekao da se Srbija odgovorno suočila sa problemom ratnih zločina i da za srpsko Tužilaštvo nema nedodirljivih, te ocijenio da bi na isti način trebalo da se ponaša i BiH.

“Oni ne mogu u Evropu. Ne mogu u NATO. Ne mogu nigdje sa nerazjašnjenim presudama za ratne zločine. Tužilaštvo BiH može da utvrdi da novi dokazi nisu validni i da neće da sudi, ali će im se to kad-tad `razbiti o glavu`”, zaključio je Fila.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića, radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender