23. 07. 2021.
Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić: U ubistvu Ćuruvije učestvovala država

Vučić: Nad Srbima u Podrinju su počinjeni mnogi zločini, neko mora pred lice pravde

Vučić je, komentarišući istragu koju Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi protiv Orića i grupe Bošnjaka za zločine nad Srbima u Podrinju, istakao da očekuje da se svi koji su činili zločine nađu pred licem pravde.

On je naglasio da ne misli da se ovaj slučaj tiče bošnjačkog naroda, nego pojedinaca Bošnjaka koji su činili zločine nad srpskim narodom.

Vučić je naveo da srpsko Tužilaštvo misli da ima dovoljno dokaza za pokretanje takvog postupka, dodajući da je nedvosmisleno utvrđeno i potpuno jasno da su teški zločini počinjeni nad srpskim narodom u mnogim mjestima u Podrinju, od prvih zločina u Podravanju i Kravici, odnosno od područja Srebrenice do Zvornika.

“Ukoliko bi to dobilo svoj pravni završetak, to bi bila velika i važna stvar za ceo region, ma kako da se to okonča”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da se Srbija do sada bavila, prije svega, zločinima koje su počinili Srbi, što za nju nije bila ni malo laka tema.

“Mnogo toga smo pokazali jer hoćemo da se razdvajamo od zločinaca koji pripadaju našem narodu, zato što nećemo da se kaže da su Srbi zločinci”, rekao je Vučić.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender